Plante congelate de secole „au reînviat”

63

Congelate în timpul „Scurtei Epoci de Gheaţă", din urmă cu câteva secole, o specie de plante denumită briofite a putut fi observată pe când a început un nou proces de germinare, susţin cercetătorii canadieni, după cum relatează BBC.

Mostrele plantelor care au 400 de ani au înflorit în condiţii de laborator. Briofitele sunt diferite de plantele care cresc pe pământ şi pe care le cunoaştem, prin faptul că acestea nu au ţesut vascular care să contribuie la pomparea fluidelor în plantă. Ele pot supravieţui uşor, chiar și atunci când sunt complet deshidratate, în timpul iernilor lungi din regiunea Arctică. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Alberta susţin că procesul de „reînviere" este legat de modul în care ecosistemele se recuperează după perioadele lungi de timp şi ciclice ale planetei de îngheţare.

Descoperirea a fost făcută în timpul unei expediţii în zona Gheţarului Teardrop aflat în regiunea arctică a Canadei. Gheţarii din această zonă au înregistrat o micşorare alarmantă, de 3-4 metri pe ani, încă din anul 2004. Topirea gheţii a lăsat descoperite zone care nu mai fuseseră atinse de razele de soare de secole. În aceste condiţii, cercetătorii au putut observa cum, de sub gheţar, se ivesc culturi cu tentă verzuie, după cum arată autoarea studiului, dr. Catherine la Farge.

Mai mult, se pare că topirea gheţii de la Sverdrup Pass, din zona Gheţarului Teardrop, ar putea conduce la descoperirea altor forme de viaţă, precum alge terestre verzi sau cianobacterii, iar multe dintre acestea sunt specii complet noi, pe care ştiinţa nu le-a analizat niciodată.

Dr. La Farge susţine că procesul de topire a gheţarilor va determina dispariţia rapidă a acestora, contribuind la descoperirea de vegetaţie terestră.