Ploile și zăpezile fac ravagii pe 3 continente

24

Clima dă de furcă autorităţilor de pe trei continente. În timp ce în Coreea de Sud și Filipine ploile fac ravagii, în Africa de Sud și Chile zăpada face același lucru.

Masive căderi de precipitaţii au dus la moartea a 35 de persoane în Coreea de Sud. Cele mai multe victime și-au pierdut viaţa în urma alunecărilor de teren declanșate de ploi. Sute de familii și-au pierdut casele. În capitala ţării cinci cartiere au fost evacuate, iar traficul a fost perturbat pe numeroase artere principale ale ţării. Deși este sezonul ploios, autorităţile susţin că asemenea cantităţi nu au mai căzut de un secol.

O furtună tropicală s-a abătut asupra Filipinelor. Și-au pierdut viaţa 27 de persoane și au fost rănite sau sunt date dispărute mai mult de 60. Furtuna Juaning a făcut valuri uriașe care au pus în pericol ambarcaţiunile de agrement și cele pescărești. Mai multe sate au fost inundate. Oficialii au avertizat populaţia din zonele joase și cele muntoase cu privire la alunecările de teren și torente, în timp ce locuitorii din zonele de coastă sunt avertizaţi cu privire la inundaţii și valuri ucigașe declanșate de ocean.

În Africa de Sud mai multe drumuri din regiunea East Cap au fost închise circulaţiei din pricina abundentelor căderi de zăpadă. Autorităţile au mobilizat armata pentru a veni în sprijinul șoferilor blocaţi în trafic. Cursele feroviare pe două linii principale spre capitală au fost anulate iar școlile și magazinele au fost închise. Alimentaţia cu energie a fost asigurată cu întreruperi.

Și pe continentul american statul Chile s-a confruntat cu o cădere de zăpadă nemaiîntâlnită, denumită de oficiali „cutremurul alb". Autorităţile au intervenit ca pentru o „catastrofă”.