Prima ţară 100% organică, între China şi India

115

O micuţă ţară de la poalele Munţilor Himalaya are un vis inedit. Primul ministru al regatului Bhutan doreşte să pornească una din cele mai mari mişcări pro-organice din lume.

Micuţa ţară de doar 200 de km de la nord la sud, se învecinează cu China şi India şi numără doar 738.000 de persoane. Cu toate astea, primul ministru Jigmi Thinley, a prezentat în cadrul conferinţei Rio +20 pentru Dezvoltare Durabilă, planul de a deschide în ţară numai ferme organice.

Un deziderat care este pe jumătate atins, deoarce două treimi din populaţie se ocupă cu agricultura şi cei mai mulţi dintre ei nici nu îşi permit să cumpere îngrăşăminte şi pesticide sintetice. Dar deşi produc alimente ecologice, foarte puţin ferme poartă titulatura de „organice".

Conform calculelor premierului, India trece printr-o perioadă de creştere exponenţială a cererii pentru alimente ecologice, care nu se va reduce prea curând. Aceasta este o oportunitate mare pentru exportul agricol din ţară şi creştere PIB-ului. Pentru aceasta, mai mulţi agricultori au fost trimişi în India pentru a fi pregătiţi în producţia alimentelor organice, notează Financiarul.

Dar principalul motiv pentru această iniţiativă ar fi altul: „Principalul motiv pentru care dorim să încurajăm viaţa rurală este acela că oamenii îşi găsesc mai uşor fericirea atunci când lucrează la propria fermă, fiind susţinuţi de necesitatea interdependenţei, a unei vieţi spirituale active şi a unei comuniuni zilnice cu miracolul naturii", a concluzionat Thinley.