Raport UNEP: Lumea este pe o direcţie a declinului

44

Programul pentru Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) a avertizat că viaţa pe Pământ s-ar putea afla într-un punct de criză fără întoarcere, dacă nu vor fi luate măsuri de stopare a declinului naturii.

Programul pentru Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP) a avertizat că viaţa pe Pământ s-ar putea afla într-un punct de criză fără întoarcere, dacă nu vor fi luate măsuri de stopare a declinului naturii.

Întinderea pădurilor se diminuează tot mai mult, în timp ce cererea pentru apă este în creștere. Potrivit ONU, omenirea se află pe un drum care nu este deloc sustenabil, arată raportul UNEP Global Environmental Outlook.

Specialiștii de mediu ai ONU avertizează că dacă guvernele nu vor ajunge la niște acorduri care să valideze obiective stricte, în cadrul summit-ului Rio+20, Pământul va suferi schimbări negative dramatice. Negocierile de la Rio par însă încolţite de probleme. Din ianuarie până acum, guvernele nu au reușit să ajungă la un numitor comun în ceea ce privește eliminarea subvenţiilor pentru combustibilii fosili, reglementarea pescuitului în larg și obligarea companiilor să își măsoare amprenta de mediu.

Conform raportului Global Environmental Outlook, doar 4 din cele 90 de obiective de mediu ale ONU au înregistrat progrese semnificative. E vorba de capitole ca producerea de petrol fără plumb, protejarea stratului de ozon, creșterea accesului la apă potabilă și intensificarea cercetării privind poluarea marină. Alte 40 de puncte au înregistrat oarecare progrese, inclusiv stabilitatea unui habitat protejat pentru plante și animale, precum și încetinirea ritmului de despădurire. La alte 24 de puncte s-au înregistrat progrese minime, sau chiar nu au fost deloc progrese. E vorba de capitole cum ar fi stoparea încălzirii climatice.

Printre cele mai acute probleme de mediu la momentul actual, UNEP a identificat :

   –   poluarea aerului (interior și exterior) care cauzează, potrivit estimărilor, peste 6 milioane de decese, anual.   –   emisiile de gaze cu efect de seră sunt pe cale să încălzească lumea cu, în medie, 3 grade Celsius, până în 2100.   –   cele mai multe albii de râuri cuprind zone în care standardele privind apa potabilă sunt sub standardele OMS   –   doar 1,6% din oceanele lumii sunt protejate.

La câteva ore după publicarea raportului UNEP, jurnalul Nature a publicat propria analiză asupra dovezilor privind schimbările de mediu și a concluzionat că biosfera s-ar putea îndrepta spre schimbări rapide și, posibil, ireversibile.