Recorduri absolute de temperatură săptămâna trecută

138

Săptămâna trecută, la nivel global, s-au înregistrat temperaturi record, ca efect al încălzirii globale. Tot săptămâna trecută, numeroase zone din emisfera nordică au avut parte de cele mai ridicate temperaturi înregistrate vreodată.

O masă intensă de căldură a acoperit două treimi din estul Statelor Unite și din sud-estul Canadei, la sfârșitul săptămânii trecute.

Montrealul a înregistrat pe 2 iulie 36,6 grade Celsius, cea mai mare temperatură înregistrată vreodată, de 147 de ani încoace. Orașul a înregistrat, de asemenea, cea mai extremă combinaţie de căldură și umiditate. Și Ottawa a înregistrat cea mai mare combinaţie de căldură și umiditate pe 1 iulie.

În Anglia, căldura sufocantă a provocat denivelarea drumurilor și a acoperișurilor, a anunţat Weather Channel.

Scoţia a înregistrat cea mai ridicată temperatură în Motherwell, unde s-au măsurat 33,2 grade Celsius, pe 28 iunie, depășind recordul de 32,9 grade Celsius, din august 2003, în Greycrook.

În Yerevan, Armenia, la data de 2 iulie, au fost 42 de grade Celsius, un record al temperaturii înregistrate în zonă, iar în sudul Rusiei, în mai multe zone temperaturile au depășit pragul considerat normal, pe data de 28 iunie. În Quriyat, Oman, pe 28 iunie s-a înregistrat cea mai ridicată minimă de temperatură de până acum, 42,6 grade Celsius.

Aceste înregistrări diverse se adaugă unei liste crescânde de recorduri de temperatură stabilite în ultimele 15 luni, care fac parte din realitatea cu care se confruntă planeta noastră, și anume „încălzirea” într-un ritm alert, pe măsură ce concentraţiile de gaze cu efect de seră cresc din cauza activităţii umane.