Raport ONU: „foamea acută” afectează 113 milioane de persoane la nivel global

254

Mai mult de 113 milioane de persoane din 53 de ţări s-au confruntat în 2018 cu foamea acută, cea mai gravă dintre formele de foame, care necesită asistenţă de urgenţă în domeniul alimentaţiei, nutriţiei și mijloacelor de subzistenţă, potrivit Raportului Global privind Criza Alimentară 2019.

Raportul, care este emis anual, a fost realizat împreună cu Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie și Agricultură (FAO) și Programul Alimentar Mondial al ONU (WFP).

Africa este cel mai grav afectată de lipsa de alimente, aproximativ 72 de milioane de persoane din ţările africane confruntându-se cu foamea acută. State precum Yemenul, Republica Democrată Congo, Afganistanul și Siria sunt cele mai expuse foametei, cauzele principale fiind conflictele, problemele economice și dezastrele naturale. În aceste ţări, „până la 80% din populaţie depinde de agricultură. Sunt necesare atât ajutorul umanitar, cât și noi măsuri pentru dezvoltarea agriculturii”, subliniază Organizaţia pentru Alimentaţie și Agricultură.

Numărul persoanelor care se confruntă cu foamea acută este în scădere, de la 124 de milioane în 2017, scăderea modestă fiind explicată de lipsa șocurilor climatice în ţările expuse (secetă severă, inundaţii, creșteri de temperatură) din cauza fenomenului El Niño din perioada 2015-2016.

Foamea acută reprezintă incapacitatea unei persoane de a avea acces la alimentele adecvate, fapt care plasează mijloacele de subzistenţă și viaţa în pericol imediat. Foamea cronică vizează lipsa de acces la hrana care să permită menţinerea unui stil de viaţă normal pe o perioadă extinsă. Potrivit raportului FAO din septembrie 2018, 821 de milioane de persoane suferă de foame la nivel global.

Deși este în ușoară scădere, foamea acută vine la pachet cu o serie de vești rele. Numărul ţărilor afectate a crescut, iar alte 143 de milioane de persoane din 42 de ţări ar putea fi afectate în viitor de această formă extremă de foame.

Doar 8 dintre ţările lumii (Afganistanul, Republica Democrată Congo, Etiopia, Nigeria, Sudanul de Sud, Sudanul, Siria și Yemenul) găzduiesc aproape două treimi din victimele foamei acute.

Conflictele reprezintă principalul motiv al acestei crize alimentare: peste jumătate dintre cei care se confruntă cu foamea acută (aproximativ 74 de milioane de persoane) trăiesc în 21 de ţări afectate de conflicte și de situaţii de insecuritate.

Schimbările de climă și dezastrele naturale sunt responsabile pentru insecuritatea alimentară acută a 20 de milioane de persoane, iar crizele economice au reprezentat al treilea motiv al foamei acute, afectând peste 10,2 milioane de persoane, în special în Sudan, Burundi și Zimbabwe.

Autorii raportului consideră că acţiunea simultană pe axa umanitară și pe cea a dezvoltării reprezintă cheia abordării eficiente a cauzelor profunde ale foametei.

„Crizele alimentare continuă să fie o provocare globală, ceea ce necesită eforturile noastre comune. UE continuă să își intensifice eforturile umanitare. În ultimii trei ani, UE a alocat cel mai mare buget umanitar pentru alimentaţie, de aproape 2 miliarde de euro. Crizele alimentare sunt din ce în ce mai acute și mai complexe și avem nevoie de modalităţi inovatoare de combatere a acestora și de prevenire a acestora”, a precizat Christos Stylianides, Comisarul pentru Ajutor Umanitar și Managementul Crizelor.

Prevenirea și încheierea conflictelor armate, emanciparea femeilor, asigurarea de hrană și educaţie copiilor, îmbunătăţirea infrastructurii rurale și dezvoltarea reţelei de asistenţă și securitate socială sunt principalele condiţii pentru eradicarea flagelului foametei.