Schimbările climatice modifică flora munţilor europeni

75

Schimbările climatice afectează plantele montane ale Europei și le forţează să migreze către altitudini mai mari, susţin autorii unui studiu publicat în jurnalul Science.

Migrarea plantelor are drept consecinţă și scăderea diversităţii speciilor. Studiul a monitorizat situaţia florei a 66 de munţi din nordul continentului și din zona mediteraneană. Un număr tot mai mare de specii de plante nu se mai găsesc decât în zonele montane din nordul și centrul Europei, în timp ce în aproape toate zonele montane ale regiunii mediteraneene, numărul speciilor de plante este fie în descreștere, fie stagnează.

Cercetarea a fost efectuată de Academia Austriacă de Știinţă din cadrul Univeristăţii din Viena și s-a finalizat cu realizarea unei hărţi a speciilor de plante pentru fiecare loc studiat în perioada 2001-2008.

„Rezultatele privind diminuarea numărului de specii în zonele montane din regiunea mediteraneană sunt îngrijorătoare fiindcă aceștia sunt munţi cu o floră unică și o mare proporţie a speciilor nu se mai găsesc nicăieri pe Pământ,” a atras atenţia Harald Pauli, coordonatorul proiectului.