Un nou acord climatic este negociat la Cancun

41

Reprezentanţi ai aproape 200 de state s-au reunit la Cancun (Mexic) pentru a încerca să ajungă la un nou acord climatic. Acesta ar trebui să înlocuiască Protocolul de la Kyoto, la expirarea sa în 2012.

Timp de 12 zile, până pe 10 decembrie, reprezentanţii statelor vor negocia pentru a ajunge la un acord general privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, participanţii intenţionează să lanseze un fond verde pentru a sprijini financiar ţările sărace şi să propună măsuri pentru promovarea tehnologiilor ecologice vizând protecţia pădurilor tropicale.

Specialiştii nu au aşteptări prea mari de la acest summit, însă avertizează totodată că lipsa unui acord de mediu poate avea consecinţe foarte neplăcute pentru statele membre ONU. "Sunt un pic deprimat în ceea ce priveşte conferinţa," a declarat Al Gore, citat de realitatea.net. "Problema nu se îndepărtează. Are chiar tendinţa de a se agrava", a adăugat fostul vice-preşedinte al SUA şi câştigător al premiului Nobel pentru Pace în 2008 ca urmare a contribuţiei sale la lupta împotriva încălzirii climatice.

„Dacă la Cancun nu se ajunge la nimic sau doar la un rezultat nesemnificativ, procesul ONU (de luptă împotriva schimbărilor climatice, n.r.) va fi în pericol", a declarat săptămâna trecută comisarul european pentru schimbări climatice Connie Hedegaard. Această opinie o împărtăşesc şi activiştii de mediu de la Greenpeace. Potrivit lui Joris den Blanken, reprezentant Greenpeace, "Uniunea Europeană trebuie să înceapă construirea unei alianţe în domeniul luptei împotriva schimbărilor climatice care să se poată opune actualei dinamici SUA-China," ţări care refuză, din motive economice, să adere la tratatele de reducere drastică a emisiilor de CO2.