Cea mai mare reuniune rabinică din Polonia postbelică

55

Zeci de rabini din întreaga Europă s-au reunit la Varşovia în cea mai mare adunare a liderilor religioşi evrei care are loc în Polonia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Conferinţa rabinilor europeni din acest an va aborda subiecte de interes ale comunităţii evreieşti, între care intenţia UE de a interzice modul în care sunt sacrificate animalele în ritualurile evreieşti.

Rabinii vor mai discuta, totodată, şi despre problema validării identităţii evreieşti a unor oameni care nu au practicat iudaismul în ultimele 2-3 decenii. Această situaţie a devenit o problemă reală în ţări precum Polonia, unde mulţi oameni de origine evreiască au fost atât de traumatizaţi de Holocaust şi de războiul antisemit încât timp de zeci de ani au avut un stil de viaţă secular, ei revenind doar în ultima vreme la iudaism. Ca urmare, populaţia evreiască din Polonia a crescut în ultimii 30 de ani de la câteva mii la peste 20.000, notează huffingtonpost.com.

Reuniunea rabinilor europeni vine după ce Parlamentul olandez a adoptat un proiect de lege prin care interzice ritualul de sacrificare a animalelor în stare de conştienţă. Deşi tradiţiile islamice şi musulmane cer ca animalele să fie conştiente în momentul sacrificării, proiectul de lege propus de olandezi susţine că asomarea le-ar scuti pe animale de dureri inutile. Pentru a intra în vigoare, proiectul are nevoie şi de aprobarea Senatului.

Moshe Kantor, preşedintele Congresului European Evreiesc, a declarat că „ţara aceasta s-a prezentat mereu ca fiind o societate deschisă, iar interzicerea unei practici definitorii pentru identitatea evreiască ar însemna că politicienii întorc spatele Olandei tolerante pe care o admirăm cu toţii". Acesta a mai spus că iniţiativa legislativă nu are ca scop protejarea drepturilor animalelor, ci promovarea discursurilor „populiste, extremiste şi antisemite", citează FrontPress.ro.

(Foto: Dreamstime)