Esenţiale azi, 15 iulie

76

Puţin peste 1.000 de euro, preţul celei mai ieftine dintre locuinţele de vânzare în România

Cele mai ieftine 5 case scoase la vânzare în România se află în zone mai greu accesibile și majoritatea au nevoie de investiţii pentru a deveni locuibile, însă au preţuri extrem de mici, comparabile cu cele ale mașinilor second-hand vechi și foarte vechi. Astfel, o casă din judeţul Vaslui se vinde la preţul derizoriu de 1.100 de euro (5.139,5 lei), cu 8.000 de metri pătraţi de teren și 1.500 de metri pătraţi de vie, dar casa nu prea poate fi utilizată. Alte case ieftine se pot cumpăra cu aproximativ 2.300 de euro, într-un sat din Maramureș sau în apropiere de Târgu Jiu, însă fie nu există teren aferent, fie casa nu e locuibilă.

Preţurile apartamentelor foarte ieftine gravitează în jurul intervalului de 8.000-15.000 de euro, cu excepţia orașelor Cluj-Napoca și Timișoara, în care locuinţele sunt mult mai scumpe. Astfel, în București se poate cumpăra o garsonieră de 16 mp cu 7.500 de euro în Ferentari sau una cu 12.000 de euro în Rahova. Ca și în cazul caselor, preţul mic al unui apartament vine la pachet cu un spaţiu locuibil mic, cu starea deteriorată a blocului sau cu amplasarea acestuia într-o zonă puţin căutată.

Piaţa neagră a ţigărilor no-name, la cel mai ridicat nivel al ultimului deceniu

În timp ce contrabanda cu ţigări a scăzut în luna mai la 14,9% din totalul consumului, cu 2,4% sub nivelul din luna ianuarie, contrabanda cu ţigări no-name a ajuns la cel mai înalt nivel al ultimilor 10 ani. „Este îmbucurător că piaţa neagră înregistrează o scădere pentru a doua oară consecutiv. În schimb, este îngrijorătoare creșterea fără precedent a categoriei cheap-whites (ţigarete produse legal în altă ţară și vândute ilegal în România), ceea ce arată totuși vulnerabilitatea României, stat membru cu una dintre cele mai întinse frontiere externe a Uniunii Europene și cel mai mare nivel al comerţului ilegal cu ţigarete din Europa de Est”, a declarat Alexandra Olaru, director External Affairs, Philip Morris România, subliniind nevoia realizării unei strategii de combatere a comerţului ilegal la nivel naţional.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul Oficial, arată data la care ne putem pensiona

Publicată recent în Monitorul Oficial, legea pensiilor urmează să fie aplicată complet în 2021, când ar trebui să aibă loc o ultimă creștere a punctului de pensie. Potrivit Articolului 48 al Legii nr. 127 din 8 iulie 2019 privind sistemul public de pensii, vârsta de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi și de 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbaţi.

Un sfert din cuplurile care divorţează în România au în spate peste 20 de ani de căsnicie

În 2018, s-au înregistrat 8.280 de divorţuri în rândul cuplurilor căsătorite de cel puţin 20 de ani, adică 27% din totalul divorţurilor din România, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. Puţin peste 19% dintre cuplurile care se despart sunt împreună de 10-14 ani, iar 13% dintre divorţuri au loc în rândul cuplurilor căsătorite de 15-19 ani, în timp ce doar 2% din totalul divorţurilor au loc în timpul primului an de căsătorie.

Proteste la Paris de Ziua Naţională a Franţei

Poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa sutele de protestatari care au încercat să ocupe bulevardul Champ Elysees, la câteva ore după ce președintele Macron a prezidat, alături de alţi lideri europeni, parada militară ce a avut loc de Ziua Franţei. Potrivit unor surse judiciare și din poliţia franceză, aproximativ 152 de protestatari „vestele galbene” au fost reţinuţi lângă Champ Elysees.

Proteste pentru „alegeri corecte” și arestări la Moscova

Aproximativ 2.000 de persoane au luat parte la o manifestaţie neautorizată din centrul Moscovei, pentru a cere Comisiei Electorale a Federaţiei Ruse să nu mai blocheze candidaturile opozanţilor și independenţilor la alegerile locale din septembrie. Protestele au fost organizate de un grup de candidaţi, printre care aliaţi ai opozantului Aleksei Navalnîi, iar poliţia a arestat deja mai mulţi manifestanţi.

Partidul aflat la putere, Rusia Unită, a pierdut anul trecut mai multe regiuni în favoarea comuniștilor și a naţionaliștilor, pe fondul nemulţumirilor cu privire la stagnarea nivelului de trai și al creșterii vârstei de pensionare.

Avion de mici dimensiuni, prăbușit în Suedia. Nu există supravieţuitori.

Nouă persoane au decedat după ce un avion mic, proiectat pentru a transporta parașutiști, s-a prăbușit la scurt timp după decolare, aproape de Umea, un oraș universitar din nordul Suediei. Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Peder Jonsson, cauza prăbușirii este necunoscută, iar persoanele de la bord se îndreptau spre un loc pentru parașutism.

Egiptul permite accesul turistic la două piramide, pentru prima oară după 1965

Autorităţile egiptene au permis accesul turistic la piramida faraonului Sneferu, cunoscută drept „piramida înclinată”, şi la o piramidă satelit a acesteia, din necropola Dahshur, de pe Platoul Giza, ambele monumente fiind pe lista Patrimoniului Cultural UNESCO. Este prima oară din 1965 când aceste piramide vor putea fi vizitate, după ce au fost încheiate lucrările de restaurare, potrivit unui comunicat al Ministerului pentru Antichităţi.

Marea Britanie are intenţia de a elibera nava iraniană sechestrată

Jeremy Hunt, ministrul de externe al Marii Britanii, a afirmat, în urma unor discuţii „constructive” cu Teheranul, că ţara sa ar putea elibera petrolierul iranian capturat cu o săptămână în urmă, dacă primește garanţii că petrolul transportat nu va fi livrat Siriei. Hunt l-a asigurat pe omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, că preocuparea britanicilor a fost legată de „destinaţie, nu de originea petrolului” și a declarat că Zarif este interesat de rezolvarea acestei crize.

Noi manifestaţii antiguvernamentale în Hong Kong

Zeci de mii de oameni au protestat în Hong Kong faţă de proiectul de lege privind extrădarea, care ar permite trimiterea persoanelor în China, pentru a fi judecate de instanţele controlate de Partidul Comunist. „În zilele noastre nu există încredere în China”, a declarat Jennie Kwan, o protestatară de 73 de ani.

În ultimele luni, milioane de oameni au protestat în Hong Kong împotriva proiectului controversat de lege, iar protestele continuă, transformându-se într-o contestare a guvernului local, deși șefa Executivului, Carrie Lam, a anunţat în urmă cu câteva zile că acest proiect de lege a fost abandonat, fiind „un eşec total”.

Activiștii din Hawaii pregătesc un protest pașnic la baza vulcanului Mauna Kea

Un grup de indigeni din Hawaii vor să protejeze cel mai înalt vârf al insulelor de reluarea construcţiilor unui telescop gigant, organizând un protest pașnic luni dimineaţa. Proiectul de construcţie este deja amânat de 2 ani, din pricina protestelor și a luptelor legale, locul în care ar urma să fie amplasat telescopul fiind considerat sacru de unii băștinași. Autorităţile au anunţat că vor avea loc arestări, dacă protestatarii încalcă legea.

Cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade, în Indonezia

Un cutremur de suprafaţă, cu magnitudinea de 7,3 grade, a avut loc duminică în zona insulelor Moluce, din estul Indoneziei, provocând decesul unei persoane. Seismul a avut epicentrul la o adâncime de 10 kilometri și a fost urmat de cel puţin 30 de replici, cea mai puternică, de 5,8 grade, producându-se la aproximativ 30 de minute după cutremurul iniţial.