Esenţiale azi, 17 iunie

111

Tensiunea dintre SUA și Iran se amplifică

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a reluat duminică acuzaţiile cu privire la responsabilitatea Iranului în atacul de joi, care a vizat două petroliere din marea Oman. „Este vorba de o provocare internaţională, importantă pentru întreaga lume”, a declarat Pompeo, care a dat asigurări că SUA va lua „toate deciziile diplomatice și de alt fel” pentru a sancţiona Iranul și pentru a proteja navigaţia comercială în regiune. O treime din petrolul care se transportă la nivel global pe mare trece prin strâmtoarea Ormuz.

Acuzaţiile aduse Iranului cresc probabilitatea trimiterii de forţe militare americane suplimentare în Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Iranul susţine că este deja supus unei „presiuni maxime” din partea SUA. Potrivit agenţiei de presă Tasnim, Iranul va anunţa pașii pe care intenţionează să-i facă în direcţia reducerii angajamentelor din Acordul nuclear semnat în 2015, din care Statele Unite s-au retras anul trecut.

Atacuri cu dronă asupra a două aeroporturi din Arabia Saudită

Pe fondul tensiunilor crescânde dintre Iran și statele arabe din Golf, mișcarea rebelă houthi din Yemen a lansat mai multe atacuri cu dronă asupra aeroporturilor Jizan și Abha, din Arabia Saudită. Luna trecută, gruparea sprijinită de Iran a atacat cu drone două staţii de pompare ale unui oleoduct ce leagă estul de vestul regatului saudit.

„Cele două aeroporturi sunt acum nefolosite. Promitem regimului saudit mai multe zile dureroase, atâta timp cât violenţele şi asediul continuă în ţara noastră”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării, într-un mesaj postat pe contul de Twitter al postului Al-Masirah TV.

Donald Trump începe campania pentru obţinerea celui de-al doilea mandat

Pe 18 iunie, la Centrul Amway din Orlando, Florida, Trump își va anunţa oficial candidatura pentru un nou mandat, care să-i permită să rămână la Casa Albă până în ianuarie 2025.

„Din punctul său de vedere, ecuaţia este clară: a funcţionat perfect în 2016 împotriva tuturor riscurilor, va câştiga din nou în 2020, bazându-se pe instinctul său”, afirmă politologul Larry Sabato, de la Universitatea din Virginia, descriind strategia electorală a președintelui, care nu pare să se îndepărteze de registrul celei folosite pentru câștigarea alegerilor din 2016.

Conform unui sondaj dat publicităţii duminică de Fox News, Trump este pe locul 6 în preferinţele electorale ale americanilor, fiind devansat de Joe Biden, fostul vicepreședinte din mandatul lui Barack Obama; de senatorul independent Bernie Sanders; de senatoarele Elizabeth Warren și Kamala Harris și de Pete Buttigieg, primarul din South Bend, Indiana.

Nou val de agresiuni la Londra

Doi morţi și trei răniţi – acesta este bilanţul atacurilor care au avut loc la Londra vineri seară, aparent fără legătură cu seria de atacuri care a făcut din capitala londoneză un oraș tot mai nesigur. Sadiq Khan, primarul orașului, s-a declarat „dezgustat” de aceste noi episoade de agresiune, care au rotunjit la 55 numărul de crime petrecute de la începutul anului. Khan i-a solicitat guvernului conservator să renunţe la bugetul alocat poliţiei, în favoarea înfiinţării unei unităţi speciale care să combată acest tip de atacuri.

Premierul israelian a inaugurat „Colina Trump” în platoul Golan

Consiliul de miniștri israelieni, reunit într-un cort în nordul platoului Golan, a votat pentru a denumi „Ramat Trump” („Colina Trump”) o colonie care urmează să se construiască într-o localitate care găzduiește în prezent doar 4 familii de coloniști. „Platoul Golan este israelian și va rămâne mereu”, a declarat premierul israelian, care a subliniat că Donald Trump este „un mare prieten al Israelului”, preocupat de viitorul și de securitatea acestuia.

Demonstraţii masive la Hong Kong împotriva proiectului privind extrădarea în China

Sute de mii de persoane au protestat duminică în Hong Kong împotriva proiectului de lege care ar lăsa fosta colonie la mâna sistemului judiciar din China, controlat de Partidul Comunist. Sub presiunea protestelor, care au adunat până la 1 milion de persoane, șefa executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a suspendat proiectul de lege și a cerut scuze manifestanţilor, inclusiv pentru violenţele comise de forţele de ordine, recunoscând „lacunele din activitatea guvernului care au cauzat multe conflicte şi certuri în societatea honkongheză”.

Miting de susţinere a jurnalistului Ivan Golunov

Câteva sute de persoane au participat duminică la un miting de susţinere a jurnalistului de investigaţie Ivan Golunov, eliberat după 5 zile de arest la domiciliu. Protestul, numit „Justiţie și Corectitudine pentru Toţi”, a fost aprobat de guvern.

Golunov, cunoscut pentru anchetele sale cu privire la corupţia oficialilor de la Moscova, a fost arestat la domiciliu sub acuzaţia de trafic de droguri. Susţinătorii jurnalistului au denunţat dosarul acestuia, considerând că este vorba de o înscenare menită să aducă la tăcere autorul unor anchete incomode. Potrivit avocaţilor săi, analizele nu au găsit urme de droguri în sângele lui Golunov, iar pachetele cu droguri confiscate de poliţie nu aveau amprentele sale. Acest caz a provocat un val de solidaritate în Rusia, iar la mitingul organizat pe 12 iunie, la o zi după eliberarea jurnalistului, aproximativ 1.000 de persoane au protestat în Moscova, purtând tricouri inscripţionate cu mesaje precum „Eu sunt Ivan Golunov”.

Miniștrii mediului din G20 plănuiesc un cadru care să oprească poluarea cu plastic

Executivul japonez a anunţat că miniștii mediului din G20 au ajuns la un acord pentru a adopta un nou cadru de acţiune, în încercarea de a opri poluarea cu plastic a mărilor și oceanelor, folosind tehnologii inovatoare și stimulând cooperarea internaţională. „Sunt bucuros că am reuşit, alături de ţările în curs de dezvoltare şi de cele emergente, să formăm un larg cadru internaţional de acţiune”, a declarat Yoshiaki Harada, ministrul japonez al mediului.

Pană de curent „fără precedent” în America de Sud

Zeci de milioane de oameni din America de Sud au rămas fără energie electrică după o pană de curent „fără precedent”, așa cum a numit-o președintele argentinian, Mauricio Macri, care a promis investigaţii aprofundate. Reţeaua electrică din Argentina a căzut duminică, în jurul orei locale 7:00, ora la care s-au deschis urnele pentru alegerile locale, lăsând ţara fără curent electric și întrerupând energia electrică în mare parte din Uruguay și în mai multe regiuni din Paraguay.

Vreme extremă în Europa

Furtuni cu rafale de vânt de peste 100 de kilometri pe oră și cu grindină uriașă au lovit Elveţia și Franţa. După ce în unele regiuni din Elveţia au căzut până la 50 de litri de apă pe metru pătrat, s-au format adevăraţi torenţi în câteva staţii de metrou, iar traficul aerian a fost perturbat. În Franţa, autorităţile urmează să declare stare de catastrofă naturală, după ce grindina a distrus culturi agricole și a spulberat acoperișurile caselor în partea de sud-est a ţării. O turistă și-a pierdut viaţa pe lacul Geneva din Elveţia, după ce furtuna a scufundat ambarcaţiunea pe care se afla, iar o alta a murit în Franţa, după ce vântul a doborât un copac peste un camping.

Niciun articol afișat