Esenţiale azi, 28 ianuarie

96

Sondaj: un sfert dintre angajatorii români vor îngheţa salariile în 2020

Un angajator din patru va îngheţa salariile și nu va acorda nicio majorare salarială în acest an, în timp ce aproape o treime dintre angajatori plănuiesc majorări salariale de cel mult 5% în 2020, potrivit datelor unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs. Un sfert dintre angajatori spun că majorarea salariului minim le va afecta bugetul de personal, așa încât iau în calcul diminuarea beneficiilor extrasalariale, comasarea funcţiilor, automatizarea unor procese sau restructurarea unor poziţii. În timp ce 13% dintre angajatori vor oferi salarii mai mari cu până la 10%, 20% plănuiesc creșteri de până la 15% și doar 6,5% vor majora salariile peste acest prag în 2020.

Inspectoratele școlare vor raporta, zilnic, cazurile de gripă

„La Ministerul Educaţiei, vor raporta inspectoratele școlare, zilnic, toate cazurile de gripă sau de persoane care au probleme de sănătate”, a declarat ministrul educaţiei, Monica Anisie, precizând că luni dimineaţa trei unităţi de învăţământ s-au închis, fiind afectate 762 de persoane. Ministrul a declarat că a cerut sprijinul ministrului sănătăţii, pentru a trimite medici de familie în unităţile de învăţământ în care nu există un cadru medical. 

UE transmite Marii Britanii că nu va face compromisuri privind piaţa unică

După ce unii politicieni britanici au sugerat că Uniunea Europeană ar putea manifesta flexibilitate în cadrul discuţiilor privind relaţiile post-Brexit, Michel Barnier, negociatorul-șef al UE, a avertizat că Marea Britanie va înfrunta consecinţele negative ale părăsirii Uniunii. „Nu va exista niciun compromis privind piaţa unică. Niciodată, niciodată, niciodată. Părăsirea pieţei unice (…) va avea consecinţe. Și ce am văzut… în ultimul an este că multe dintre aceste consecinţe au fost subestimate în Marea Britanie”, a declarat Barnier într-un discurs la Queen’s University din Belfast.

Elicopter croat, prăbușit în Marea Adriatică

Un elicopter militar s-a prăbușit în Marea Adriatică, luni, în timpul unui zbor de antrenament, unul dintre piloţi fiind mort, iar celălalt, căutat de echipele de intervenţie, potrivit Ministerului Apărării de la Zagreb. Nu se cunosc încă împrejurările în care s-a produs accidentul și nu au fost oferite detalii despre numărul persoanelor aflate la bordul aparatului Kiowa OH-58D, prăbușit luni, la ora locală 11:06, între Zlarin şi Zablace, în arhipelagul Sibenik.

Franţa: Operaţiune de evacuare a unei tabere de migranţi

O tabără de migranţi a fost evacuată marţi dimineaţă de la periferia Parisului. Între 900 și 1.800 de persoane se aflau în tabăra situată la Porte d’Aubervilliers, la marginea unei autostrăzi. Migranţii, care locuiau în corturi sau barăci improvizate, au fost ridicaţi de poliţie și trimiși spre săli de sport sau centre de primire.

Germania confirmă primul caz de infecţie cu coronavirus

Germania este a doua ţară europeană, după Franţa, în care s-au detectat cazuri de infecţie cu noul tip de coronavirus. Luni seară, Biroul de Sănătate și Securitate Alimentară (LGL) din Bavaria a anunţat că pacientul, un bărbat din localitatea Starnberg, este în stare stabilă, fiind monitorizat de personalul medical și izolat.

OMS corectează evaluarea ameninţării legate de coronavirusul din China. Bilanţul deceselor crește

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a corectat luni evaluarea ameninţării internaţionale legate de noul tip de coronavirus, de la „moderată” la „înaltă”. OMS a calificat evaluarea anterioară drept „eroare de formulare” în cel de-al șaselea raport dat publicităţii de la începutul crizei. Totuși, modificarea nu înseamnă că OMS consideră epidemia „o urgenţă de sănătate publică şi de interes internaţional”, cel puţin deocamdată. Urgenţa internaţională a fost declarată de OMS doar în cazuri rare de epidemii, precum gripa porcină H1N1 din 2009, virusul Zika din 2016 şi febra Ebola, care a afectat o parte a Africii de Vest între 2014 şi 2016 şi Republica Democratică Congo din 2018. Bilanţul coronavirusului a urcat la 106 morţi și 4.515 cazuri de infectare confirmate, deși multe alte persoane sunt suspectate că sunt purtătoare de virus. Numărul cazurilor de infectare a crescut cu peste 1.700 într-un interval de 24 de ore, a anunţat Comisia Naţională de Sănătate din China. Autorităţile spun că monitorizează peste 47.000 de persoane care ar fi putut intra în contact cu virusul. Mai multe ţări iau măsuri de repatriere a cetăţenilor lor din China, printre care Marea Britanie, Franţa, Germania și Spania, care a adus deja zeci de persoane în ţară. Thailanda a confirmat marţi încă 6 cazuri de infectare cu coronavirusul din China, numărul îmbolnăvirilor crescând la 14.

Aeronava prăbușită în Afganistan aparţine Statelor Unite

Pentagonul confirmă că avionul prăbușit în estul Afganistanului, care transporta „mai puţin de cinci persoane”, aparţinea Forţelor Aeriene din SUA. Aeronava s-a prăbușit la aproximativ 130 de kilometri de Kabul, într-o zonă aflată sub controlul insurgenţilor talibani. O anchetă a Armatei Americane este în curs pentru a stabili circumstanţele prăbușirii avionului.

Planul de pace al SUA pentru Orientul Mijlociu

Liderii palestinieni trebuie să accepte planul de pace propus de SUA, a declarat luni președintele Donald Trump. „Este ceva ce palestinienii ar trebui să vrea. Cred că la final vor vrea, este bine pentru ei”, a afirmat președintele american după întâlnirea cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu. Planul de pace elaborat de administraţia Trump a fost numit de unii analiști „Acordul secolului” și pare a fi favorabil Israelului. Netanyahu a etichetat planul drept „o șansă de a face istorie”, în timp ce Autoritatea Palestiniană a anunţat deja că va respinge planul pentru încheierea conflictului israelo-palestinian. 

Opozantul Juan Guaido vrea ca Havana să participe la rezolvarea crizei din Venezuela

Juan Guaido, pe care peste 50 de ţări l-au recunoscut drept președinte interimar al Venezuelei, și-a exprimat dorinţa ca Havana „să facă parte din soluţionarea” crizei din ţara sa, după întrevederea cu șeful diplomaţiei canadiene, François-Philippe Champagne. „Nu este un secret pentru nimeni că Cuba a fost un sprijin nu doar ideologic, dar şi la nivelul serviciilor de informaţii. În prezent, sprijină oarecum regimul Maduro, dar cu susţinere adecvată, putem face ca să se aşeze de partea soluţionării” crizei, a declarat Guaido. La rândul său, șeful diplomaţiei de la Ottawa a afirmat că obiectivul ţării sale „rămâne reinstaurarea democraţiei drepturilor omului în Venezuela prin intermediul alegerilor anticipate, libere și echitabile, sub observaţie internaţională”.