40 de copii ridicaţi de poliţie dintr-o sectă germană

281

Nu mai puţin de 40 de copii au fost luaţi de lângă părinţii lor, în urma unei razii pe care poliţia germană a efectuat-o în două comunităţi sectante din Bavaria. Potrivit relatărilor BBC, poliţia deţinea dovezi cu privire la faptul că părinţii, membri ai sectei de origine americană „Doisprezece seminţii" (Twelve Tribes), îi abuzează pe copii.

Câţiva martori care au asistat la raid au fost citaţi de presa locală spunând că părinţii nu au opus rezistenţă în timpul operaţiunii și că au negat acuzaţiile care le-au fost aduse.

Peste 100 de ofiţeri de poliţie au fost implicaţi în razia care a avut loc în cele două comunităţi. În urma acesteia, 40 de copii au fost luaţi din custodia părinţilor și plasaţi temporar în familii adoptive. Este vorba de 28 de copii luaţi dintr-o mănăstire și o fermă de lângă satul Deiningen și alţi 12 de lângă o casă susţinută în regim de obște, din satul Wornitz.

O investigaţie condusă de o revistă germană a acuzat membrii sectei că i-ar abuza pe copii, descriind inclusiv bătăi cu nuiele înmuiate în ulei pentru a deveni mai flexibile în timpul bătăii, relatează The Guardian. Reprezentanţii cultului spun în schimb că politica lor este „transparenţa" și că „nu tolerează nicio formă de abuz asupra copiilor. Copiii noștri cresc într-un mediu iubitor și sunt educaţi în spiritul milei", se arată pe site-ul organizaţiei.

Secta 12 seminţii a fost fondată în SUA și se remarcă prin promovarea traiului la comun, considerat o continuare a vieţii apostolilor. O altă marcă distinctivă a cultului este interpretarea Scripturii ca fiind cuvântul direct al lui Dumnezeu. Membrii sectei din Germania au intrat în atenţia autorităţilor mai ales în urma refuzului de a-și înscrie copiii la școlile publice. Părinţii au motivat această decizie declarând că sunt nemulţumiţi de caracterul necreștin al educaţiei pe care cei mici o primesc în învăţământul de stat.

Autorităţile spun însă că descinderea în urma căreia copiii au fost luaţi de la părinţii lor „nu are nimic de-a face cu educaţia obligatorie", după cum a declarat purtătorul de cuvânt al ministrului educaţiei din landul Bavaria, citat de Augsburger Allgemeine.

Acuzaţiile de abuz ar putea însă avea de-a face cu filosofia de disciplinare a celor mici pe care secta ar fi îmbrăţișat-o. Citând informaţii de pe site-ul oficial al cultului 12 seminţii, BBC relatează că acesta recomandă aplicarea de pedepse fizice în cazul în care copiii sunt neascultători. Site-ul precizează totodată că folosirea „nuielei" nu ar trebui să aibă drept scop provocarea „durerii sau rănirea". „Fiindcă dorim să fim părinţi buni, nu ne vom lovi copiii de furie, și nu îi vom lovi cu mâna sau pumnul," mai scrie pe site-ul grupului ai cărui membri sunt răspândiţi în circa 10 ţări. „Știm că unii oameni consideră acest aspect al vieţii noastre controversat, însă noi am văzut din experienţă că disciplina îi ajută pe copii să nu devină rău-intenţionaţi sau lipsiţi de respect faţă de autorităţi."

Reprezentanţi ai autorităţilor locale au declarat însă pentru Spiegel Online că deţin dovezi concrete că bunăstarea fizică și emoţională a copiilor respectivi „ar putea fi definitiv compromisă".