ANALIZĂ: Discursul Papei Francisc la ceremonia de întronizare

59

Instalat ca papă după demisia surprinzătoare a Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Bergoglio și-a asumat cu succes potopul de comparaţii cu predecesorul său, la care a fost supus. El a făcut din primele sale apariţii publice adevărate repere în ceea ce privește comunicarea ecleziastică.

Instalat ca papă după demisia surprinzătoare a Papei Benedict al XVI-lea, cardinalul Bergoglio și-a asumat cu succes potopul de comparaţii cu predecesorul său, la care a fost supus. El a făcut din primele sale apariţii publice adevărate repere în ceea ce privește comunicarea ecleziastică.

Discursul pe care l-a susţinut în cadrul ceremoniei de întronizare, care a avut loc marţi, a fost unul dintre aceste repere.

În prezenţa a peste 130 de delegaţii din întreaga lume, noul Suveran Pontif a lansat un apel global la asumarea unei atitudini de „ocrotire" aplicată, pe rând, Bisericii pe care o păstorește, credincioșilor, dar și oamenilor aflaţi în poziţii de influenţă. Îndemnul său a reușit să ofere câteva piste privitoare la programul pontificatului său, fără însă a ataca direct problemele sensibile la care publicul secular așteaptă ca papa să găsească soluţii.

Construind pe tema „Solemnităţii Sf. Iosif", considerat de catolici drept patronul Bisericii Universale, Papa Francisc și-a deschis discursul citind din Evanghelia după Matei istoria chemării lui Iosif (soţul Mariei): „Nu te teme să o iei pe Maria, soţia ta, căci ceea ce s-a zămislit în ea este de la Duhul Sfânt. Ea va naşte un fiu şi-i vei pune numele Isus, căci el va mântui poporul său de păcatele sale."

„Cum trăieşte Iosif vocaţia sa de ocrotitor al Mariei, al lui Isus, al Bisericii?" a întrebat Pontiful. „În atenţia constantă faţă de Dumnezeu, deschis la semnele sale, disponibil la proiectul său, nu atât la proiectul propriu." „Iosif este ‘ocrotitor'", a subliniat papa, „pentru că ştie să-L asculte pe Dumnezeu, se lasă condus de voinţa Lui, şi tocmai pentru aceasta este şi mai sensibil faţă de persoanele care îi sunt încredinţate, ştie să citească evenimentele cu realism, este atent la ceea ce îl înconjoară şi ştie să ia deciziile cele mai înţelepte. În el, dragi prieteni, vedem cum se răspunde la chemarea lui Dumnezeu, cu disponibilitate, cu promptitudine, dar vedem şi care este centrul vocaţiei creştine: Christos! Să îi purtăm de grijă lui Christos în viaţa noastră, pentru a-i ocroti pe alţii, pentru a ocroti creaţia!"

Papa Francisc a exemplificat apoi responsabilizarea în faţa vocaţiei la ocrotire oferind sfaturi valabile atât în dreptul creștinilor obișnuiţi, îndemnaţi să „aibă grijă de darurile lui Dumnezeu", cât și în dreptul „tutoror celor care ocupă roluri de responsabilitate în domeniul economic, politic sau social, tuturor bărbaţilor şi femeilor de bunăvoinţă".

Și unora, și altora, Suveranul Pontif le-a amintit că trebuie să lupte pentru a fi ocrotitori „ai creaţiei, ai planului lui Dumnezeu înscris în natură, ocrotitori ai celorlalţi, ai mediului; să nu lăsăm ca semne de distrugere şi de moarte să însoţească drumul înainte din această lume a noastră!" Totodată, a spus Papa, „pentru 'a ocroti' trebuie să avem grijă şi de noi înşine! Să ne amintim că ura, invidia, mândria murdăresc viaţa! A ocroti înseamnă deci a veghea asupra sentimentelor noastre, asupra inimii noastre, pentru că tocmai de acolo ies intenţiile bune şi rele: cele care construiesc şi cele care distrug! Nu trebuie să ne fie frică de bunătate, şi nici de tandreţe!".

„Numai cine slujeşte cu iubire ştie să ocrotească", a conchis noul pontif, făcând un rezumat al misiunii sale ca papă: „adevărata putere este slujirea şi […] Papa, pentru a exercita puterea, trebuie să intre tot mai mult în acea slujire care îşi are apogeul său luminos pe Cruce."

În finalul discursului (disponibil integral aici), Papa Francisc a cerut tuturor credincioșilor să se roage pentru el și a încheiat spunând „Amin."