Arheologii au descoperit un mozaic biblic rar

82

O echipă de arheologi americani a descoperit in orasul Huqoq din Israel un mozaic care îl înfăţişează pe eroul biblic Samson răzbunându-se pe filisteni.

Mozaicul îl prezintă pe Samson în momentul în care el leagă torţe aprinse de cozile unor vulpi şi, astfel, reuşeşte să dea foc întregii aşezării. Scena este descrisă în Biblie, în Vechiul Testament, în capitolul 15 din cartea Judecători.

Mozaicul are o vechime de 1500 de ani şi a fost descoperit pe podeaua unei sinagogi dintr-un vechi sat evreiesc din Israel. Descoperirea este inedită, din cauză că Samson nu este, de obicei, reprezentat în lăcaşe de cult. Arheologii bănuiesc că Samson ar fi fost un personaj apreciat în zonă, sinagoga fiind singura din sat.

În istoria biblică, trăsătura sa principală era puterea fizică remarcabilă care se găsea în părul său lung. El este cunoscut şi datorită relaţiei cu Dalila, care îl păcăleşte şi îi taie părul, pentru ca filistenii să-l poată prinde şi aresta. El se răzbună şi dărâmp templul în care se aflau duşmanii săi, alături de care ţi el îşi pierde viaţa.