Mesa catolică inspiră un ateu să deschidă un restaurant agape

96

După templul ateist pe care vrea să îl contruiască la Londra, ateul Alain de Botton vrea să deschidă „restaurantul agape", inspirat din mesa catolică.

Cea mai recentă idee a lui de Botton are la bază serviciul religios catolic, care, înainte de a deveni serviciu divin, era locul în care străinii se adunau pentru a mânca împreună. În biserica primară, aceste mese se numeau „agape" (care în limba greacă înseamnă iubire) şi includeau momente în care cei prezenţi îşi împărtăşeau preocupările şi simţămintele.

În interviul acordat ziarului The Guardian, de Botton declară că acesta este unul dintre lucrurile pe care ateismul îl poate împrumuta de la religie. „În oraşul contemporan, există multe locuri unde poţi mânca bine, dar lipsesc locurile care îi pot ajuta pe străini să devină prieteni", a afirmat el.

Analizând comportamentul social al Londrei – oraşul în care Alain de Botton a dat interviul – ateul recunoaşte că există mulţi oameni în baruri şi restaurante, dar de cele mai multe ori oamenii îşi îndreaptă atenţia spre mâncare şi mai puţin spre cunoaşterea celor din jur.

Un restaurant realizat după ideile lui Alain de Botton este, în opinia sa, un loc ideal pentru a aduce laolaltă vecini din medii diferite şi de a-i încuraja să fie mai deschişi şi să îi accepte pe ceilalţi. Un asemenea exerciţiu regulat va creea un simţ de solidaritate şi prietenie.

La începutul anului, Alain de Botton a anunţat că susţine şi finaţează construcţia unui templu ateist la Londra. Templul ateist ar simboliza cei peste 300 de milioane de ani de viaţă a pământului şi ar fi un loc al „iubirii, prieteniei, calmului şi perspectivei".