VIDEO: Noii atei plănuiesc să „cureţe” lumea de Dumnezeu

287

După lansarea documentarului lor - The Unbelievers (Necredincioșii) - la Festivalul de Filme Documentare din Toronto, renumiţii atei Richard Dawkins și Lawrence Krauss au discutat într-un interviu televizat despre eforturile lor deliberate de a „curăţa lumea de religie".

 

În cadrul unui interviu cu Steve Paikin, difuzat de postul canadian de televiziune TVOntario, cei doi au recunoscut public faptul că împărtășesc o agendă comună, și anume aceea de a-i convinge pe oameni să renunţe la credinţa lor în Dumnezeu. În același timp, ei au afirmat că, totuși, creștinii nu ar trebui să se simtă „ameninţaţi" de efortul lor de eliminare a religiei din istoria umană.

Strategia de eliminare a creștinismuluiBiologul evoluţionist Richard Dawkins (foto dreapta sus) și fizicianul cosmolog Lawrence Krauss (foto stânga sus) au început interviul prin a relata prima lor întâlnire, când au discutat despre care ar fi cea mai adecvată strategie de eliminare a creștinismului; Dawkins susţinea o „confruntare directă" a creștinilor, în timp ce Lawrence prefera „seducerea" lor.

Comparând cele două abordări „strategice", cei doi au fost de acord că ambele își au meritele lor, depinzând de tipul de persoane ţintite. Cu toate acestea, Krauss a sfârșit prin a fi de acord cu abordarea combativă a lui Dawkins, cunoscut pentru irascibilitatea lui: „Trebuie să confrunţi convingerile prostești ale oamenilor, numindu-le prostești".

„Ateii se închină Creaţiei, nu Creatorului"Dawkins și Krauss au afirmat că speră ca documentarul lor să fie de folos în eradicarea religiei la nivel global. Ei au afirmat că spiritualitatea – pe care au definit-o ca pe un apogeu emoţional, un sentiment de profundă reverenţă faţă de ceva net superior faţă de propria persoană – este posibilă și în lipsa existenţei lui Dumnezeu. Mai mult chiar, Krauss a afirmat că știinţa ar oferi un tip superior de spiritualitate, întrucât are la bază ceva „real" [caracterul uimitor de complex al universului, n.r.], nu ceva „ireal" [Dumnezeu, în concepţia lui, n.r.]. Atât Dawkins, cât și Krauss, au relatat momente din viaţa lor în care au fost impresionaţi chiar și până la lacrimi de grandoarea și complexitatea Universului.

Ambii au respins în mod vehement afirmaţia că ateismul lor ar fi o credinţă, afirmând că „noi nu ne definim prin lucrurile în care nu credem". Pe de altă parte, afirmă Dr. Elizabeth Mitchell într-un articol despre interviul cu cei doi atei, fie că ești sau nu de acord cu acest lucru, „nu poţi fi decât fie de partea lui Christos, fie împotriva Lui (Luca 11:23)". Convingerea că există sau nu există Dumnezeu este esenţială în explicarea existenţei, în raportarea la o autoritate și în definirea locului nostru în Univers.

„Ateii susţin că sunt ne-religioși, dar prin faptul că își folosesc convingerile pentru a explica existenţa fără a-L include pe Dumnezeu ei se închină mai degrabă creaţiei (Universului) decât Creatorului (Rom. 1:25)", a afirmat de asemenea Mitchell în articolul ei.

Pot Dawkins și Krauss să „cureţe lumea de religie"?Ultima întrebare din cadrul interviului a fost: „Speraţi sau vă așteptaţi să puteţi, după cum vă exprimaţi voi, să curăţaţi lumea de religie?”

Krauss a răspuns: „Am crezut că religia se va sfârși până acum. Am crezut că religia era pe cale să dispară [în anii 1960, n.r.], așa că am fost puţin surprins și dezamăgit de revigorarea fundamentalismului din ţara mea [SUA]".

„Nu știu cât de curând", a răspuns Dawkins la aceeași întrebare. „Cred că religia se află într-un declin. […] Cred că această tendinţă va continua. […] Nu sunt atât de optimist că se va întâmpla în timpul vieţii mele, dar se va întâmpla".

Pe de altă parte, afirmă Mitchell, „destinul final al umanităţii nu e cel profetizat de Dawkins și Krauss, întrucât același Iisus Christos care a înviat din morţi se va întoarce (Apoc. 22:20). Poate că Dawkins și Krauss se luptă pentru eradicarea creștinismului, dar Iisus Christos e Cel care va avea, cu siguranţă, ultimul cuvânt", a conchis ea.