Audio: imnul vizitei papale îmbină mesaje religioase cu muzica electro-pop

233

Vizita Papei Benedict al XVI-lea în Marea Britanie beneficiază de sprijinul artistic oferit de mai mulţi muzicieni care vor acompania mesajele pentru suflet ale Pontifului cu muzică pentru urechile participanţilor.

   

    Biserica Romano Catolică din Anglia şi Wales a adoptat ca "imn de tineret" melodia în stil electo-pop Heart's Cry, compusă de formaţia britanică Ooberfuse, scrie The Telegraph. Tema piesei, care include câteva mesaje din partea suveranului Pontif, se potriveşte cu motto-ul vizitei papale, "Inima vorbeşte inimii", propus de cardinalul Newman.

    Cornel, unul dintre membrii fomaţiei Ooberfuse a declarat că speră ca ascultătorii din cluburi să fie mişcaţi de mesajul Papei care proclamă că "ura nu va mai domni în inimile oamenilor niciodată."

    Un purtător de cuvânt al Bisericii Catolice a afirmat că "imnul Heart's Cry face parte din pregătirile generale pentru vizita papală, mai ales că este ceva ce ar putea plăcea tinerilor."

    Cântecul va fi auzit, cel mai probabil, de pe scena din Hyde Park, unul dintre obiectivele vizitei papale. Tot acolo Liam Mcnally, unul dintre finaliştii emisiunii televizate Britain's Got Talent, va intona rugăciunea "Tatăl nostru", iar Susan Boyle va cânta la slujba în aer liber din Bellahouston Park, Glasgow.

    În ciuda caracterului special al vizitei Papei Benedict al XVI-lea (prima după vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în 1982), aceasta nu a fost ocolită de controverse.

    Vocile critice au contestat utilitatea cheltuielilor masive implicate de eveniment, pe care unii analişti le-au estimat la aproape 25 de milioane de euro, din care aproximativ jumătate ar fi urmat să fie susţinute din taxele contribuabililor, conform The Sunday Telegraph.

    Mai mult, unii au declarat că îşi doresc ca vizita papală să se finalizeze cu arestarea Suveranului Pontif. Evoluţionistul Richard Dawkins şi al scriitorului ateu Christopher Hitchens au reclamat că ar avea dovada de netăgăduit că Papa a muşamalizat cazul unui preot acuzat de abuz sexual. Ei au spus că speră ca aceasta să poată fi suficientă pentru întreprinderea unor acţiuni legale împotriva Papei, pe care îl acuză de „crime împotriva umanităţii."

    Deşi pentru cei mai mulţi catolici englezi, vizita Papei este un motiv de bucurie, un sondaj efectuat de Ipsos MORI pentru ziarul catolic The Tablet, artă că cei mai mulţi credincioşi din afara Bisericii Catolice sunt indiferenţi faţă de eveniment. Astfel, două treimi (63%) dintre cei 996 de persoane intervievate, au declarat că nu sunt nici pentru, nici împotriva vizitei. Numai 25% s-au declarat în favoarea vizitei, în timp ce 11% au spus că nu sunt de acord cu ea. În ciuda acestor rezultate, reprezentanţii Bisericii Catolice se aşteaptă ca vizita papei să beneficieze de un public numeros, a arătat The Telegraph.