Numărul baptiştilor de sud scade alarmant

226

Este al cincilea an consecutiv în care se se observă tendinţa de scădere a numărului membrilor, se arată în statistica anuală a bisericii, compilată de LifeWay Christian Resources şi prezentată marţi în cadrul întâlnirii anuale a Baptiştilor de Sud.

Biserica Baptistă de Sud este cea mai mare denominaţiune protestantă din Statele Unite şi a doua biserică după Biserica Catolică, ca număr de membri. Viitorul ei are un impact semnificativ asupra evanghelismului mondial.

Biserica ce numără 16 milioane de membri are cu 0,98% mai puţini membri decât în 2010 şi cu 1,13% faţă de 2009. Numărul de membri a scăzut cu 2% din 2007 până în prezent, din care jumătate (1 procent) a fost scădere înregistrată în ultimul an. La nivel procentual, declinul este din an în an mai accentuat, o tendinţă care se observă în ultimii 60 de ani în rândul membrilor.

Analiza statisticilor a evidenţiat trei provocări majore cu care se confruntă Biserica Baptistă din Statele Unite şi care determină această scădere. În primul rând, numărul de membri a scăzut din cauza botezurilor care au fost mai puţine decât în trecut. Numărul de botezuri a scăzut cu 20% din 1999. În 2011, numărul de botezuri a fost de 333.341, înregistrând o creştere uşoară de 0,7% în comparaţie cu 2010.

În al doilea rând, numărul scăzut de membri noi determină şi apariţia unui număr mai mic de biserici noi. În perioada 2010-2011, pe teritoriul Statelor Unite au apărut numai 37 de biserici noi aparţinând denominaţiunii Baptiste de Sud.

Al treilea factor este prezenţa scăzută la biserică a membrilor existenţi. Prezenţa a scăzut cu 0,65%, în prezent doar 6 milioane de baptişti participă regulat la viaţa bisericii.