Bilanţul primelor 100 de zile ale mandatului papei Francisc

21

Când Benedict al XVI-lea a șocat lumea în luna februarie, devenind primul papă din ultimii 600 de ani care să demisioneze, a lăsat în urmă o Biserică Catolică slăbită de scandaluri, lupte interne și izolare de lumea modernă. Câte din aceste lucruri a reușit noul papă să abordeze cu succes în cele 100 de zile de când a preluat pontificatul?

La trei luni după alegerea cardinalului argentinian Jorge Bergoglio drept Papa Francisc, o bună parte din imaginea întunecoasă ce plana asupra Bisericii Catolice s-a ridicat. Piaţa Sf. Petru e din nou un magnet pentru mulţimile de pelerini, iar multe dintre problemele de comunicare ce au marcat mandatul lui Benedict s-au mai rezolvat. Stilul simplu, direct, al lui Francisc, alături de preocuparea faţă de cei săraci și marginalizaţi, a captivat opinia publică.

Cu ocazia încheierii primelor 100 de zile ale mandatului său, ce va fi marcată săptămâna viitoare, pe 20 iunie, Religion News realizează un bilanţ al lucrurilor pe care le-am descoperit deocamdată despre neconvenţionalul papă Francisc.

Stilul înseamnă substanţăPreotul iezuit Antonio Spadaro, editorul revistei catolice La Civiltà Cattolica, afirmă că cea mai importantă schimbare care Francisc a adus-o papalităţii a fost abilitatea lui de a realiza „gesturi semnificative, care transmit instantaneu mesaje foarte puternice", făcând aluzie la diferite decizii ale papei, precum aceea de a refuza să locuiască în luxosul apartament papal, locuind în schimb într-un apartament simplu, destinat oaspeţilor Vaticanului.

Francisc a lăsat să se înţeleagă foarte clar încă de la început că nu gustă tradiţionalismul și pompa afișată în timpul mandatului predecesorului său. El a renunţat la pelerina, pantofii și pălăriile roșii, preferând în schimb o sutană simplă, albă.

El a afirmat, de asemenea, că-și va petrece vara la Vatican, alegând astfel să nu meargă la Castelul Gandolfo, precum predecesorii săi. Într-o lume a tradiţiilor și a ritualurilor coregrafice, precum cele de la Vatican, o schimbare a stilului înseamnă, de fapt, o schimbare de substanţă.

CITEȘTE ȘI: Opinia Papei Francisc despre problemele contemporane, în 10 citate

Evitarea izolăriiPapa Francisc a explicat într-o scrisoare către un prieten că alegerea de a locui în Casa pentru oaspeţi Sfânta Marta, de la Vatican, a fost motivată de dorinţa de a evita să devină „izolat". Despre predecesorul său s-a afirmat, în schimb, că era rupt de lume și de personalul de la Vatican.

La Casa Sfânta Marta, Francisc a început să oficieze zilnic mesa, în prezenţa a diferite grupuri de angajaţi ai Vaticanului. Mesajele provocatoare și pline de culoare au devenit un semn distinctiv al pontificatului său. Cu toate acestea, predicile informale ale lui Francisc au generat o oarecare confuzie în rândul oficialilor Vaticanului, care nu sunt încă siguri cum să se raporteze la denunţările candide ale acestuia la adresa triumfalismului, carierismului și mândriei Bisericii. În plus, o afirmaţie recentă privind faptul că ateii pot fi mântuiţi prin fapte bune a stârnit numeroase controverse în cadrul catolicismului, generând suspiciuni cu privire la teologia sa.

CITEȘTE ȘI: Vaticanul îl corectează pe Papă: ateii încă „ard în iad"

O biserică săracăFrancisc a predicat aproape zilnic despre tema centrală a pontificatului său: construirea „unei biserici sărace, pentru cei săraci". Mesajul său a fost cel mai vizibil în timpul Săptămânii Mari, când a spălat picioarele a 12 deţinuţi, dintre care două fete, cu ocazia vizitării unei închisori din Roma.

În timp ce Vaticanul încă se luptă cu reformarea băncii sale, ce a generat multe scandaluri financiare, Francisc a remarcat în mai multe rânduri că apostolii Petru și Pavel n-au avut conturi în bancă. „Când (Sf. Petru) a trebuit să plătească taxe, Domnul l-a trimis la mare, ca să prindă un pește în care să găsească banii necesari pentru a plăti", a afirmat joi (11 iunie) Papa, citat de Vatican Insider.

Papa Francisc a denunţat în mod repetat consumerismul și ceea ce el numește „cultura risipei" din cadrul economiilor moderne, subliniind de asemenea că protecţia mediului va reprezenta o prioritate a Bisericii.

CITEȘTE ȘI: Papa îndeamnă liderii lumii să nu se mai închine la „viţelul de aur"

Puţin accent pe luptele anti-gay și anti-avortNoul papă s-a angajat în schimb foarte rar în războiul anti-avort și anti-gay, extrem de abordat de predecesorii săi. Deși și-a exprimat condamnarea faţă de homosexualitate și faţă de avorturi, Francisc nu a făcut din aceste subiecte o prioritate a pontificatului său.

Deși Biserica Catolică din Franţa a fost implicată într-un război foarte vizibil contra legalizării căsătoriilor gay, sute de mii de persoane luând cu asalt străzile, Francisc s-a referit rareori la aceste evenimente.Mai degrabă decât să condamne mass-media, Papa le-a reamintit în mod constant catolicilor că Diavolul este adevăratul lor dușman, subliniind că sunt angajaţi într-un război spiritual în vederea reînnoirii și mântuirii, ce depășește politicile meschine și interesele partizane.

Chestiuni nerezolvateÎn ciuda ofensivei extrem de carismatice, cei 1,2 miliarde de catolici din întreaga lume încă se întreabă dacă jovialul papă iezuit, în vârstă de 76 de ani, va reuși să reformeze cu adevărat Vaticanul închistat în birocraţie.

La o lună după alegerea sa, Francisc a numit un grup de opt cardinali care să-l sfătuiască cu privire la alcătuirea unui plan de reformare a Curiei. Prima întâlnire e programată, însă, abia în luna octombrie. La Vatican, consilierii și persoanele numite de Benedict – inclusiv controversatul cardinal Tarcisio Bertone – au rămas în oficiu, cel puţin provizoriu.

 Spadaro afirmă însă că Francisc se află încă în „faza de ascultare", cunoscând oamenii din jurul lui și evaluând problemele cu care Biserica Catolică se confruntă.

Așadar, deși există o mare presiune asupra noului papă, de a vedea reforme majore din partea lui, „nu ar fi corect să emitem deja judecăţi cu privire la capacitatea lui în acest sens", continuă Spadaro.

Trecutul său ca lider iezuit și arhiepiscop demonstrează că poate lua decizii dificile. „Dar nu va face acest lucru în mod abrupt, ci în mod deliberat, după o atentă consideraţie", conchide el.

CITEȘTE ȘI: Smerenia papei Francisc: Doar o strategie de marketing?