Papa Francisc și Obama nu vor decreta nicio lege duminicală luna aceasta

7834

Un zvon privind probabilitatea aprobării unei legi duminicale ca urmare a unui acord între papa Francisc și președintele american, Barack Obama, a fost infirmat printr-un comunicat scurt publicat pe Facebook de Biserica Adventistă din România.

Zvonul, amplificat de apropierea unei vizite a suveranului pontif în Statele Unite, a pornit de la un presupus mesaj privat adresat de președintele Bisericii Adventiste, Ted Wilson, unei cunoștinţe. În acest mesaj, Wilson i-ar fi solicitat persoanei respective să se roage sincer lui Dumnezeu pentru a fi pregătită pentru revenirea lui Christos, deoarece semnele prevestitoare ale Parusiei (între care și emiterea unei legi duminicale cu aplicabilitate mondială) ar indica faptul că acest eveniment este iminent. Conţinutul presupusului mesaj a circulat pe Facebook sub forma unei traduceri certate cu ortografia corectă, având pretenţia de a colporta o informaţie „pe surse”.

Pentru că textul respectiv a circulat recent în social media de limbă română, Biserica Adventistă din România a luat iniţiativa de a clarifica faptul că mesajul nu este unul autentic și a repetat o avertizare mai veche cu privire la exercitarea precauţiei în transmiterea de informaţii neverificate.

De asemenea, reprezentanţii Departamentului de Comunicare al Bisericii au transmis și un mic ghid de filtrare a informaţiei de zvonuri:

Înainte de a răspândi informaţii (…), adresaţi-vă câteva întrebări:

  1. Este clar identificată sursa informaţiei?
  2. Sursa afirmată este cu adevărat sursa informaţiei? Sau cineva se folosește de numele acesteia?
  3. Sursa este credibilă? Are un trecut verificabil și demn de încredere? Are motive personale pentru a ataca o instituţie sau o persoană? (Concedierea de către instituţie, excluderea din biserică, divergenţele personale sau financiare pot constitui motive ca o persoană, deși joacă rolul de binefăcător, să urmărească, de fapt, planuri ascunse.)
  4. Informaţia poate fi verificată din mai multe surse independente?
  5. Informaţia provine din surse adventiste recunoscute? Sau de la persoane disidente care încearcă, într-un mod acoperit, să producă neplăceri bisericii?
  6. Informaţia are ca scop întărirea încrederii? Sau încurajează dezamăgirea ulterioară, suspiciunea şi dezbinarea?
  7. Are sens informaţia pe care aţi primit-o? Unele relatări sunt atât de ilogice, pline de falsuri sau exagerate, încât orice persoană rezonabilă ar trebui să pună sub semnul îndoielii autenticitatea lor.

În privinţa zvonului privind o posibilă lege duminicală, pagina oficială a Bisericii Adventiste îi citează pe autorii John Graz și Bart Beach, care notau în cartea 101 Întrebări pe care și le pun adventiștii că „legi duminicale există de mult timp în mai multe ţări din întreaga lume. Elveţia are o lege duminicală foarte bine definită. Dar ea nu ne obligă nici să mergem la biserică duminica şi nici să nu mergem la biserică sâmbăta. Este o lege socială de origine religioasă. Legea duminicală căreia noi, adventiştii, ne împotrivim cu putere ne va forţa să nu ne ducem la biserică sâmbăta. Aceasta va fi în esenţă o lege rea nu atât de mult deoarece promovează duminica, ci pentru că îi va persecuta pe cei care au o altă zi de odihnă decât duminica.”

Este drept că papa Francisc a făcut, în repetate rânduri, apel la respectarea duminicii ca zi de odihnă. Însă apelurile sale nu au atacat libertatea religioasă a credincioșilor de alte culte, care ţin alte zile de odihnă.

Foto: Wikimedia