ADHD asociat cu dependenţa de jocuri video

184

Un studiu realizat de Școala de Sănătate Comportamentală din cadrul Universităţii Loma Linda a constatat că gravitatea tulburării hiperchinetice cu deficit de atenţie (ADHD) este asociată cu gravitatea dependenţei de jocuri video.

Concluziile studiului au fost făcute publice în aceeași perioadă cu anunţul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii că „dependenţa de jocuri video” este considerată o tulburare comportamentală și cu încadrarea acestei afecţiuni în ultima ediţie a Clasificării Internaţionale a Maladiilor (CIM), ediţia a XI-a, lansată pe 18 iunie.

Studiul „Dependenţa de jocurile video, simptomatologia ADHD și accentuarea cauzată de jocurile video”, publicat pe data de 6 iunie în The American Journal of Drug and Alcohol Abuse, a constatat că, indiferent de tipul de joc video pentru care opteză cineva, riscul de adicţie există.

Acest rezultat este în concordanţă cu ipoteza noastră și cu cercetarea prealabilă, care sugerează că persoanele cu simptome severe de ADHD prezintă un risc major de a dezvolta obiceiuri de joc anormale”, a declarat Holly E.R. Morrell, profesor asociat la Școala de Sănătate Comportamentală din cadrul Universităţii Loma Linda și autoarea principală a studiului.

Studiul a fost lansat luna aceasta, după ce preocuparea obsesivă pentru jocurile video a fost văzută drept un motiv de îngrijorare în materie de sănătate publică la nivel internaţional.

Cercetările anterioare au estimat că până la 23% dintre persoanele pasionate de jocurile video prezintă simptome de dependenţă, cu efecte negative asupra sănătăţii, bunăstării, calităţii somnului, performanţelor academice și relaţiilor sociale, a precizat Morrell.

În studiul realizat de Universitatea Loma Linda, cercetătorii au analizat 3.000 de persoane pasionate de jocuri video, cu vârste între 18 și 57 de ani, și au arătat că, deși vârsta nu a fost un factor determinant, numărul orelor dedicate jocurilor video este asociat cu gravitatea dependenţei. De asemenea, bărbaţii au raportat o mai mare severitate a adicţiei comparativ cu femeile.

Morrell este expertă în domeniul dependenţei. În luna mai a acestui an a mai publicat în domeniul cyberpsihologiei, comportamentului și reţelelor sociale, în care, împreună cu alţi cercetători, a descris riscurile asociate dependenţei de jocurile video, cum ar fi problemele de sănătate fizică și psihică, dar și problemele sociale și randamentul la locul de muncă.

Loma Linda University Health include 8 școli medicale, 6 spitale și 800 de medici. Înfiinţat în 1905, Spitalul Universitar Loma Linda este lider global în educaţie, cercetare și îngrijire clinică. Oferă peste 100 de programe academice și asigură asistenţă medicală de calitate pentru 40.000 de pacienţi internaţi și 1,5 milioane de pacienţi în departamentul ambulatoriu, în fiecare an. Este o organizaţie a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, având un sistem de sănătate care ia în calcul factorul credinţă și care are misiunea „de a urma modelul de slujire și vindecare a lui Iisus Hristos”.