Anglicanii vor să lupte cu noul ateism

19

Liderii Bisericii Anglicane le cer clericilor să lupte împotriva mişcării noului ateism, în încercarea de a combate secularismul şi de a apăra creştinismul în Marea Britanie.

Arhiepiscopul de Canterburry, Rowan Williams a avertizat că biserica trebuie să lupte pentru a preveni momentul în care creştinismul ar putea să fie considerat „o problemă socială". Următorii 5 ani vor fi perioada unei „provocări excepţionale", a mai spus Williams.

Rowan Williams şi John Sentamu, Arhiepiscopul de York, au recunoscut că Biserica Anglicană se confruntă nu doar cu provocările aduse de noul ateism, ci şi cu o serie de probleme interne, una dintre acestea fiind modul în care biserica se raportează la căsătoriile homosexuale.

Unul dintre paradoxurile recente constă în faptul că, în timp ce societatea devine tot mai seculară şi se depun eforturi constante pentru scoaterea religiei în afara spaţiului public, oamenii devin tot mai interesaţi de spiritualitate şi de implicaţiile socio-culturale ale credinţelor religioase, se arată în raportul celor doi arhiepiscopi.

Mai multe cazuri în care creştinii au avut de suferit pentru că şi-au exprimat, într-un fel sau altul, credinţa într-un spaţiu public, au atras atenţia liderilor Bisericii Anglicane, notează telegraph.co.uk.