Biserica Catolică din Spania beatifică martirii Războiului Civil

52

Biserica Catolică spaniolă a beatificat ieri, 13 octombrie, 522 de persoane care au murit în timpul Războiului Civil şi care au fost consideraţi martiri ai persecuţiei religiose din secolul XX.

Această ceremonie, condusă de cardinalul Angelo Amato, a fost cea mai numeroasă beatificare din istoria Bisericii Catolice. 522 de persoane, care au murit în timpul Războiului Civil din Spania (1936-1939), luptând împotriva republicanilor, au fost beatificate datorită faptului că, potrivit Bisericii, au murit pentru credinţa lor, notează BBC.

Papa Francisc a dorit să lase un mesaj miilor de persoane prezente cu această ocazie, printr-un video difuzat în timpul ceremoniei. Papa nu a vorbit despre Războiul Civil şi nici despre viaţa martirilor, ci a făcut o scurtă meditaţie asupra a ceea ce înseamnă a fi martir. El a spus că „întotdeauna este nevoie să murim într-o oarecare măsură, faţă de egoismul nostru, faţă de pasivitatea noastră şi să ne deschidem inima pentru a-L primi pe Dumnezeu, pe semenii noştri şi mai ales să fim dispuşi să-i ajutăm pe cei care se află în nevoi". El a mai spus că martirii sunt creştini care au murit pentru Christos, care au învăţat ce înseamnă dragostea pentru El, care au înţeles că nu există dragoste pe jumătate, ci doar dragoste deplină. De asemenea, a cerut societăţii să urmeze exemplul lor de dragoste şi de curaj pentru ca, în felul acesta, lumea să nu mai fie plină de ură şi violenţă.

Reacţiile împotriva acestei ceremonii de beatificare nu s-au lăsat mult aşteptate. Partidele politice de stânga au criticat această acţiune a Bisericii, spunând că nu este altceva decât o elogiere a dictaturii lui Franco. Joia trecută, 10 octombrie, coordonatoarea unei mişcări care apără laicismul a prezentat 1.700 de semnături împotriva beatificării. La toate acuzaţiile care i-au fost aduse Bisericii, Amato a declarat că aceasta nu caută vinovaţi, ci caută să-i cinstească pe cei care au murit pentru Evanghelie. Mai mult, el a subliniat faptul că beatificarea s-a dorit a fi o „ocazie pentru a sărbători iertarea oferită şi primită", o ocazie în care să se spună întregii lumi că este nevoie de pace şi că nu există nimic care să poată justifica războiul sau ura.

Cele 522 de persoane beatificate ieri în Tarragona au fost compuse din 515 spanioli, 3 francezi, un cubanez, un columbian, un filipinez şi un portughez. 88 erau preoţi diecezani, 15 făceau parte din ordinul Hermanos Sacerdotes Operarios Diocesanos, 412 aparţineau altor ordine, iar 7 erau laici. Cel mai tânăr martir avea doar 18 ani, când a murit împuşcat, în Madrid, în 1936, iar cel mai în vârstă, avea 86 de ani şi a murit executat, în acelaşi an.