Raport din Pennsylvania, SUA – 1.000 de copii molestaţi de 300 de preoţi catolici

239

Un raport de aproape 1.000 de pagini, alcătuit sub egida procurorului general al statului Pennsylvania, SUA, arată cum, în ultimii 70 de ani, peste 1.000 de copii au fost abuzaţi sexual de peste 300 de preoţi catolici, care au fost protejaţi de superiorii lor într-o complicată schemă de corupţie morală.

Abuzul a avut loc în fiecare dieceză, iar sistemul de protecţie a abuzatorilor era sofisticat. Și, în tot acest timp, mai-marii Bisericii au ţinut un registru al abuzurilor”, a declarat procurorul general Josh Shapiro, într-o conferinţă de presă. „Este cel mai mare și cel mai complet raport în problema abuzului sexual asupra copiilor din Biserica Catolică realizat vreodată în Statele Unite”, a declarat Shapiro despre investigaţia pe care a lansat-o în 2016. Abuzurile datează încă de dinaintea celor demascate în faimoasele cazuri din Boston și Philadelphia.

Conform raportului, episcopii diecezelor problematice au ţinut sub cheie arhive secrete cu plângeri din partea victimelor, iar mulţi prelaţi au urcat pe scara ierarhică și după depunerea de plângeri împotriva lor. Mulţi dintre preoţii acuzaţi de abuz sau de protejarea abuzatorilor din raport au decedat între timp.

Vaticanul, care a refuzat să ofere o replică celor de la The Washington Post, este zguduit puternic anul acesta de tot mai multe acuzaţii de abuz sexual sistematic, care ies la iveală în toată lumea. Până la raportul din Pennsylvania, scandalul din Chile a ţinut prima pagină a presei, scandal în a cărui gestionare însuși papa Francisc a comis erori, pentru care ulterior și-a cerut iertare. Un raport intern al Bisericii le-a dat dreptate victimelor și a dus la demisionarea în bloc a tuturor episcopilor din Chile.

Totodată, și Biserica Catolică din Australia a fost zguduită de prima condamnare a unui arhiepiscop. Philip Wilson, care și-a dat demisia din funcţia de arhiepiscop de Adelaide, a fost condamnat la un an de detenţie la domiciliu, cu posibilitatea reducerii pedepsei după șase luni. Wilson, în vârstă de 67 de ani, este primul preot catolic de rang înalt care este acuzat într-un tribunal laic de protejarea unui alt preot acuzat și condamnat de fapte de pedofilie. Wilson neagă în continuare că ar fi știut despre abuzurile care au avut loc acum mai bine de 40 de ani.

O comisie regală de anchetă din Australia a înregistrat 4.444 de fapte de pedofilie care le-au fost semnalate autorităţilor Bisericii între anii 1950 şi 2010 și aproape 2.000 de prelaţi suspectaţi. Copiii au fost ignoraţi sau, mai rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu au făcut obiectul niciunei anchete, iar singura măsură luată a fost aceea că preoţii au fost mutaţi. „Parohiile şi comunităţile unde au fost transferaţi nu le cunoșteau trecutul. Documentele au fost distruse”, a declarat Gail Furness, avocata ce a prezidat lucrările comisiei.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.