Biserica Catolică, dispusă să elimine celibatului preoţilor

2228

Un subiect intens dezbătut în Biserica Catolică a devenit în ultima vreme celibatul obligatoriu al preoţilor. De data aceasta, preoţii greco-catolici din America de Nord cer să li se permită să se căsătorească. Surprinzător, implicaţiile unei decizii pe acest subiect se întind până la aspecte de ordin ecumenic.

Pe 6 iunie, conducătorii Bisericii Greco-Catolice din SUA și Canada au publicat un document prin care cer Vaticanului că să le permită preoţilor ei să se căsătorească. Cererea a fost susţinută și de ortodocșii nord-americani, menţionează Religion News Service.

Cu profunde rădăcini ortodoxe, Biserica Greco-Catolică se aseamănă cu Biserica Catolică doar prin câteva aspecte, iar unul dintre ele este acceptarea primatului papal, asupra căruia s-a căzut de acord în anul 1596. Celibatul preoţilor a fost însă una dintre diferenţele care a rămas în picioare la unirea celor două biserici. Astfel, în Europa, Africa sau Asia celibatul preoţilor greco-catolici este opţional.

Decizia de a interzice căsătoriile proţilor greco-catolici din America de Nord a fost luată în anul 1929 și venea atunci pe fondul unei temeri că preoţii romano-catolici, mult mai numeroși decât cei greco-catolici, vor cere și ei eliminarea celibatului obligatoriu. Au existat și atunci controverse, care acum au fost reaprinse.

Atitudinea papei Francisc

Motivul pentru care au fost reluate discuţiile este o deschidere tot mai mare a Vaticanului faţă de renunţarea la celibat. În ultimele luni, mai multe declaraţii sau acţiuni ale papei Francisc le-au dat speranţe preoţilor, nu neapărat greco-catolici, care vor să se căsătorească.

În luna februarie, Francisc i-a permis unui bărbat american căsătorit să fie hirotonit în Biserica Catolică Maronită, aceasta fiind prima decizie de acest fel din ultimul secol.

Protestanţilor care se convertesc la catolicism li se permite, de exemplu, să fie hirotoniţi și să rămână căsătoriţi, menţionează The New York Times.

Mai mult, papa a declarat într-un interviu realizat după vizita recentă din Israel că, întrucât „celibatul nu este o dogmă de credinţă, ușa rămâne deschisă”. Tot ce ar trebui să facă preoţii este să ofere „sugestii concrete”, așa cum i-a spus papa Francisc unui preot brazilian în timpul unei vizite.

Episcopii greco-catolici nord-americani au enumerat printre avantajele unei asemenea decizii și apropierea de Biserica Ortodoxă. „Suntem convinși că o astfel de măsură ar încuraja restaurarea unităţii dintre creștinii catolici și ortodocși. O astfel de acţiune îi va asigura pe ortodocși că, în cazul unei unităţi depline între cele două biserici, tradiţiile ortodoxe nu vor fi contestate.”