Biserica Catolică se dezice de Mafie

105

Pe 13 iulie, poliţia italiană a operat arestarea a aproximativ 300 de membri ai reţelei de crimă organizată 'Ndrangheta, considerată a fi superioară mafiei siciliene. Poliţia italiană a dat publicităţii un clip în care capii mafiei se adunau în curtea unei biserici catolice. Evenimentul a fost stânjenitor pentru Giuseppe Morosini, episcopul diocezei Locri din Calabria, în condiţiile în care relaţiile dintre mafie și biserică au fost întotdeauna suspectate de presă și negate de biserică. Ca atare, reprezentantul local al bisericii a trimis o scrisoare deschisă capilor reţelei.

    În scrisoare, episcopul afirmă părerea de rău a bisericii pentru faptul că mafioţii au transformat un altar „dintr-un loc al credinţei într-unul al nelegiuirii". Morosini, care este episcop de Locri din 2008, a mai afirmat că biserica lucrează la un plan de a schimba „tradiţiile vechi de secole."

    „Întotdeauna am crezut că întâlnirile în capele sfinte erau folclor, dar acum trebuie să ne reconsiderăm poziţia", a afirmat episcopul în cadrul unui interviu. Morosini este convins că „mafioţii nu trăiesc după valorile creștine", în ciuda faptului că își arată devoţiunea „în gesturi de supunere faţă de biserică, cum ar fi sărutarea icoanelor". Monseniorul a susţinut că „credinţa nu are nimic de-a face cu activităţile lor și, ca episcop, îi invit să se convertească și să se pocăiască."

    Biserica a „tăcut" prea mult timp în faţa religiozităţii afișate a mafioţilor, susţine activistul Vincenzo Linarello, afacerist care a devenit ţinta mafiei după refuzul de plăti taxa de protecţie. Sociologul Alessandra Dino justifică tăcerea bisericii prin faptul că „a știut de unde vin multe dintre donaţiile generoase." „Mafioţii nu „folosesc" religia doar pentru că vor să atragă consens și complicitate în acţiunile lor", afirmă Dino, expert în relaţiile dintre biserică și mafie.

    „Prin adoptarea unor pseudo-ritualuri religioase sau ocupând primele locuri la biserică sau în procesiunile religioase [mafioţii] se arată ca modele". Dino este de părere că membrii mafiei „își creează un mecanism care să le asigure eliberarea de vină", întrucât ei se cred „mânaţi de motive mai înalte" și activează „în numele justiţiei lui Dumnezeu, care este superioară justiţiei statului."