9 contribuţii majore ale catolicilor în istorie

147

Catholic Herald a publicat în vara aceasta un material de sinteză care indică 9 domenii ale știinţei în care erudiţii catolici și-au adus contribuţia semnificativ.

Motivat de rezultatul dezolant al unui sondaj printre participanţii la o dezbatere privind intervenţia catolicilor în istorie, pr. Andrew Pinsent s-a hotărât să arate că „este extrem de important să ne aducem aminte de măsura în care credinţa catolică este o forţă pentru bine în lume." Pinsent argumentează cu 9 domenii în care catolicii au avut o contribuţie semnificativă: lumina și cosmosul; Pământul și natura; filozofia și teologia; educaţia și sistemul universitar; arta și arhitectura; legea și jurisprudenţa; limbile; muzica; statutul femeilor.

Iată câteva dintre elementele cu care au contribuit erudiţii catolici:

– Lucrarea Opus Maius (1267) a călugărului fransciscan Roger Bacon (+1292), scrisă la cererea Papei Clement al IV-lea, a pus în mare parte bazele opticii în lumea latină.

– Calendarul Gregorian (1582), folosit acum în toată lumea, este rodul muncii unor astronomi catolici.

– Departe de a crede că pământul era plat (o legendă neagră inventată în secolul al XIX-lea), lumea catolică a creat prima hartă ştiinţifică modernă: Padron Real, al cărei autor este Diogo Ribeiro (1527).

– Călugărul augustinian Gregor Mendel (+1884) a pus bazele ştiinţei geneticii, pornind de la un studiu meticulos asupra transmiterii caracteristicilor la aproximativ 29.000 de plante de mazăre.

Citește continuarea pe lumea.catholica.ro