Ordin catolic plăteşte cash greşelile fondatorului său

24

Ordinul catolic mexican, „Legionarii lui Cristos", a anunţat că va plăti sume de până la 28.000 de dolari pentru fiecare dintre persoanele care au căzut victimă abuzului sexual comis de preotul care a fondat ordinul – Părintele Marcial Maciel.

Andreas Schoggl, purtătorul de cuvânt al ordinului Legionarilor la Vatican a spus că pentru început vor fi despăgubite patru sau cinci persoane cu sume variind între 21.000 – 28.000 de dolari. Despăgubirea este „o cale de a repara daunele făcute şi poate o metodă de vindecare," a precizat Schoggl. Sumele sunt modeste comparativ cu daunele de milioane de dolari acordate victimelor abuzurilor de acest gen petrecute din Statele Unite ale Americii.

Maciel, cleric influent în Biserica Catolică, a murit în anul 2008, la vârsta de 87 de ani, informează Reuters. La momentul decesului, statutul său fusese iremediabil compromis de acuzaţiile conform cărora ar fi abuzat sexual mai mulţi bărbaţi şi băieţi. Unul dintre acuzatori a pretins chiar că este fiul lui Maciel.

În ciuda acuzaţiilor care s-au vehiculat ani de-a rândul la adresa lui, Maciel a fost scutit de o condamnare oficială până în 2006, când Papa Benedict l-a somat să se retragă la o viaţă de „rugăciune şi penitenţă".

Deşi nu a fost niciodată acuzat penal, în 2010 Vaticanul a alcătuit o comisie pentru a proba veridicitatea acuzaţiilor aduse la adresa lui Maciel. Plăţile compensatorii pentru victimele acestuia sunt un rezultat al concluziilor la care a ajuns această comisie.

(Foto: New York Times)