Cum se vede catolicismul, de la nivelul actualei generaţii de tineri

89

De la anunţul demisiei Papei Benedict al XVI-lea, Biserica Catolică a rămas în prim plan, în special prin speculaţiile care se fac cu privire la viitorul Suveran Pontif şi la ce politică va avea acesta.Cum va arăta însă viitoarea generaţie de catolici şi care sunt opiniile tinerilor vizavi de problemele nevralgice ale bisericii, precum contracepţia, hirotonirea femeilor şi abuzurile sexuale asupra minorilor?

Un studiu Barna şi-a propus să afle răspunsul la această întrebare, efectuând un sondaj de opinie în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 19 şi 29 de ani, care sunt catolici practicanţi sau care au activat la un moment dat în această biserică. Răspunsurile din cadrul sondajului au evaluat opiniile punctuale la problemele controversate la care Biserica Catolică are o poziţie oficială clară.

Opinia privitoare la sexualitate şi contracepţie

Poziţia Bisericii Catolice privitoare la sexualitate şi contracepţie reprezintă una dintre problemele care au atras atenţia mass media în numeroase rânduri, în principal în ţările în care măsurile politice şi sociale au intrat în dezacord cu învăţăturile bisericii.

Studiul arată că cei mai mulţi dintre tinerii catolici (mai exact 60%) consideră că „poziţia bisericii este depăşită" şi doar 23% sunt de acord cu ea. În ceea ce priveşte strict opinia tinerilor catolici activi, doar 37% consideră că poziţia necesită înnoire.

Aproape 69% dintre catolicii care nu mai frecventează biserica sunt „preocupaţi" de învăţăturile legate de sexualitate, iar 23% sunt „foarte preocupaţi".

Opinia privitoare la abuzul sexual al clericilor asupra minorilor

Subiectul preoţilor care au abuzat sexual minori reprezintă un alt aspect controversat atât în exteriorul, cât şi în interiorul bisericii. Între tinerii care au o educaţie creştină a cărei bază este în Biserica Catolică, 43% afirmă că acest scandal i-a determinat să îşi evalueze credinţa şi apartenenţa la biserică.

Aceasta este şi opinia îmbrăţişată de tinerii care nu mai freventează biserica, un procent mare (respectiv 57%) declarând că ştirile despre abuzuri au reprezentat un punct de cotitură în viaţa lor de credinţă. În plus, 11% dintre tineri au afirmat că abuzurile au constituit un obstacol în evoluţia lor spirituală.

Opinia referitoare la hirotonirea femeilor

În ceea ce priveşte opoziţia Bisericii Catolice faţă de hirotonirea femeilor ca preoţi, tinerii au o opinie clară, 45% fiind convinşi că poziţia bisericii nu este una corectă şi doar 11% rămânând loiali învăţăturilor bisericii.

În afară de aceste trei subiecte în care tinerii catolici, activi sau care nu mai frecventează biserica, au opinii diferite de poziţia oficială a Bisericii Catolice, studiul evidenţiază şi alte motive care îi îndepărtează pe tineri de biserică. Principalul motiv, enunţat de peste jumătate  dintre cei care nu mai sunt membri activi (57%) este serviciul divin neintersant. Pe locurile următoare, tinerii au reclamat importanţa scăzută acordată tinerilor în biserică (41%) şi o experienţă negativă în cadrul şcolii dumnicale (26%), mai arată Barna.