Papa spală picioarele la un centru de refugiaţi

1814

Papa Francisc a dat din nou dovadă de nonconformism în maniera în care a decis să aplice una dintre cele mai importante și solemne tradiţii catolice. Suveranul pontif a spălat picioarele a 11 refugiaţi de religii diverse, printre care creștini, musulmani, dar și hinduși. Cei trei musulmani proveneau din Mali, Siria și Pakistan, iar cel de-al 12-lea ales pentru această ceremonie a fost un angajat al unui centru de refugiaţi.

Francisc provoacă creștinătatea la clipe de reflecţie prin noul său gest, făcut în pragul celei mai mari sărbători creștine. Tradiţionala spălare a picioarelor a avut loc într-un centru de primire a refugiaţilor din apropiere de Roma, care adăpostește 892 de persoane din 25 de ţări.

Poate că nu toţi agreează gestul papal de a spăla picioarele unor musulmani și de a-i îmbrăţișa, însă intenţiile sale nu lasă prea mult loc pentru interpretare. Conform The Washington Post, Francisc a  intenţionat ca mesajul său să fie universal. „Noi toţi, împreună: musulmani, hinduși, catolici, copţi, evanghelici… fraţi, copii ai aceluiași Dumnezeu”, a spus papa.

De altfel, în scurta predică cu ocazia evenimentului, Papa a opus acest gest de fraternitate „gestului de război și de distrugere săvârșit de oameni care nu doresc să trăiască în pace”, făcând trimitere directă la atentatele recente de la Bruxelles. „Avem diferite culturi și religii, dar suntem fraţi și vrem să trăim în pace”, a insistat Francisc în predica sa.

Apoi, Papa le-a cerut sutelor de solicitanţi de azil, de toate religiile, care au asistat la ceremonie, să „facă un gest de fraternitate între ei”. În cadrul unei mese celebrate în aer liber, suveranul pontif a recurs la tradiţia spălării picioarelor. Refugiaţii au fost atât de emoţionaţi de gestul papei de a îngenunchea în faţa lor, de a le spăla picioarele și de a le săruta, încât unii dintre ei au plâns și i-au sărutat mâna Sfântului Părinte.

Tradiţia Vaticanului solicita ca doar bărbaţii să participe la ritualul spălării picioarelor, iar papii din trecut și mulţi preoţi spălau picioarele a 12 bărbaţi catolici, un gest care aducea aminte de actul spălării picioarelor celor 12 apostoli, dar care sugera și ideea continuităţii clericale pe linie masculină. Francisc a suprins pentru prima oară în 2013, atunci când la ritual au luat parte femei și musulmani de la un centru de detenţie pentru minori. Deja, acţiunile de abatere de la tradiţiile Bisericii din partea liderului catolic au intrat în normalitatea Vaticanului. Poate că cea mai mare problemă ar fi ca papa să renunţe la surprize.