Biserica Catolică se pregătește să își recucerească tinerii

161

Nu este ușor să fii o biserică în lumea dezvoltată de azi. Sondajele arată că tot mai mulţi oameni preferă să își trăiască religia în privat, iar tinerii în mod special se poziţionează cel mai departe de instituţiile religioase. În acest context, Biserica Catolică face eforturi să redevină relevantă în rândul tinerilor, asumându-și o dezbatere pe subiectele sensibile care îi frământă pe aceștia.

„Un număr semnificativ de tineri, venind dintr-o zonă foarte secularizată, nu cer nimic de la biserică fiindcă nu o consideră un interlocutor important în viaţa lor. Alţii, dimpotrivă, cer să fie lăsaţi în pace din moment ce prezenţa bisericii este ceva enervant și iritant pentru ei. Aceste cerinţe nu vin dintr-un dezgust impulsiv și necritic, ci au rădăcini în probleme serioase, cum ar fi scandalurile sexuale și financiare din biserică”, menţionează un document de lucru pregătit de Sinodul Episcopilor de la Vatican pentru a folosi ca bază de discuţii la următoarea întâlnire sinodală de la Roma, din 3-18 octombrie.

Deja în luna martie, Vaticanul găzduise o conferinţă în care mai bine de 300 de tineri au fost invitaţi să îi sfătuiască pe episcopi cu privire la nevoile tineretului din ziua de azi. Concluziile unui document rezumativ, care a fost realizat după conferinţă, au fost folosite pentru a elabora documentul de lucru pentru Sinod, alături de concluzii desprinse dintr-un sondaj online realizat de biserică și din sugestii scrise pe temă și trimise la Vatican din partea conferinţelor episcopale naţionale. Întregul proces de pregătire al acestui document a durat 18 luni.

Concluzia majoră care s-a desprins după întâlnirea din luna martie a fost că tinerii din ziua de azi caută o biserică autentică, transparentă, comunicativă, binevoitoare, interactivă și accesibilă. De aceea, documentul de faţă pregătește biserica să ia poziţie pe probleme polemice, îndelung evitate. Documentul, publicat doar în limba italiană, are trei părţi: recunoașterea realităţii în care trăiesc tinerii de azi, interpretarea semnificaţiilor acestei realităţi și alegerea unor căi de urmat pe viitor.

Mare parte din document se concentrează pe felul în care tinerii și biserica ar trebui să se raporteze la procesele de discernământ, plecând de la ideea că este tot mai greu în ziua de azi să discerni ce este adevărat de ceea ce este fals. Printre temele dezbătute vor fi știrile false, dependenţa digitală, inechităţile sociale și economice, șomajul și emigrarea, dar și teme precum sexualitatea, contraceptivele, homosexualitatea, coabitarea și căsătoria, având în vedere că „studiile sociologice au demonstrat că mulţi tineri catolici nu mai respectă indicaţiile bisericii cu privire la sexualitate”.

În document se precizează faptul că biserica este conștientă că aceste probleme sunt surse de dezbatere printre tineri și ar trebui discutate deschis și fără prejudecată, chiar dacă la momentul actual „nicio conferinţă episcopală nu oferă soluţii sau reţete”. Documentul mai notează dorinţa tinerilor de a vedea o recunoaștere și apreciere din partea bisericii a rolului pe care femeile îl au în biserică și în societate, cât și o deschidere și ospitalitate faţă de persoanele cu înclinaţii homosexuale. Documentul folosește pentru prima dată acronimul „LGBT” pentru a se referi la persoane homosexuale, tocmai din dorinţa de a respecta termenii folosiţi de documentul elaborat de tineri în luna martie, notând și contribuţia tinerilor homosexuali care au luat parte la procesul consultativ.

Scopul primar al Sinodului va fi acela „de a face întreaga biserică să fie conștientă de misiunea importantă pe care o are în a fi alături de fiecare tânăr, fără a exlude pe nimeni”, a declarat cardinalul Lorenzo Baldisseri, secretarul general al instituţiei Sinodul Episcopilor. Este planificat ca întâlnirea din luna octombrie să includă un număr considerabil de tineri și să existe o cale de comunicare directă cu tinerii prin social media, pe timpul desfășurării dezbaterilor.