Dosarul Vatileaks: a început procesul majordomului

112

Majordomul personal al Papei Benedict al XVI-lea va fi audiat marţi de o curte a Vaticanului, în procesul în care este acuzat că a furat documente cu grad înalt de confidenţialitate aflate în posesia Papei. Sâmbătă a avut loc prima înfăţișare, relatează AFP.

Avocatul fiecărei părţi și-a expus pledoaria în faţa celor trei judecători ai Vaticanului, într-o audiere care a dura o oră și 20 de minute, potrivit purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. Înfăţișarea a vizat, potrivit acestuia, doar chestiuni preliminare. Procesul a fost programat să continue marţi, 2 octombrie, când primul interogat va fi chiar Paolo Gabriele.

Paolo Gabriele (46 ani) mai este acuzat că ar fi furat trei cadouri primite de Papă: o pepită de aur, un cec de la un binefăcător în valoare de 100.000 de euro și o copie din secolul XVI al Eneidei, poemul antic al lui Virgil. Toate aceste obiecte au fost găsite în apartamentul pe care Gabriele îl împarte cu familia sa la Vatican.

Doar opt jurnalişti au avut acces în tribunalul situat în spatele Bazilicii Sf. Petru, ei putând să scrie despre audieri numai după încheierea acestora.