Episcopii catolici români, în vizită la Vatican

28

În perioada 8-13 februarie, Vaticanul primește vizita episcopilor catolici de ambele rituri din România. Este vorba de vizita ad limina care se face o dată la cinci ani și presupune o întrevedere între episcopi și Papă cu scopul îmbunătăţirii relaţiilor și prezentării rapoartelor.

    Săptămâna aceasta, episcopii catolici din România se află într-o vizită ad limina la Vatican, unde vor avea o întrevedere cu Suveranul Pontif și vor raporta activitatea lor pastorală.    În perioada 8-13 februarie a.c., Vaticanul primește vizita episcopilor catolici de ambele rituri din România. Este vorba de vizită ad limina care se face o dată la cinci ani și presupune o întrevedere între episcopi și Papă cu scopul îmbunătăţirii relaţiilor și prezentării rapoartelor.

    Această vizită îi aduce pe episcopi în contact cu mormintele apostolilor Petru şi Pavel, cei care sunt consideraţi de Biserica Catolică păstorii și coloanele bisericii. ”La pragul Bazilicilor lor vin ca pelerini, la intervale de cinci ani, episcopii din întreaga lume pentru a-l vedea pe Petru (videre Petrum), pentru a se întâlni cu Papa” precizează Aurel Percă, Episcop Auxiliar de Iaşi.

    Ca de obicei în cadrul acestor vizite, în ziua de miercuri, episcopii români vor avea parte de o întrevedere personală cu Suveranul Pontif . ”Este vizita cu care fiecare episcop exprimă înainte de toate propria comuniune cu papa, care este semn de unitate în Biserica Universală” a mai precizat episcopul Aurel Percă.

    Papa Ioan Paul al II-lea, vorbind despre importanţa vizitelor ad limina, afirma că „ele constituie o ocazie privilegiată de comuniune pastorală: dialogul pastoral cu fiecare dintre voi (episcopii), îmi permite să particip la preocupările şi speranţele care se trăiesc în Bisericile conduse de voi în atitudine de ascultare pentru sugestiile Duhului Sfânt”.

    Un alt scop al întâlnirii este conștientizarea episcopilor de responsabilitatea lor în calitatea de „succesori ai apostolilor” cât și instruirea în vederea proiectelor viitoare ale bisericii.

    Ultima vizită de acest fel a avut loc cu șapte ani în urmă, iar decalajul actual se datorează vizitei papei Ioan Paul al II-lea în România în perioada 7-9 mai 1999, morţii pontifului în aprilie 2005 și alegerii noului papă.