Demiteri-surpriză la Vatican

730
Papa Francisc I în martie 2013

Papa Francisc a dat afară comitetul director al Autorităţii de Informaţii Financiare a Vaticanului, și l-a înlocuit cu noi membri, printre care un profesor la Harvard și un fost oficial din administraţia Bush.

Cei cinci membri italieni ai căror mandate de conducere expirau în 2016, au fost înlocuţi, în aplauzele celor care sperau ca schimbările la Vatican să fie mai urgente.

Demiterile reprezintă o ruptură clară faţă de trecut. Observatorii de la Vatican au descris fosta conducere ca „asociată” a administraţiei sub papa Benedict, și apropiată a celui care era atunci secretar de stat.

Benedict a înfiinţat AIF în 2011, din cauza presiunii internaţionale care cerea Vaticanului să facă curat la Banca Vaticanului, autorităţile din Italia pornind mai multe investigaţii cu privire la acuze de spălare de bani.

Papa Francisc a numit patru directori noi, ce vor avea un mandat de cinci ani. Pentru prima dată, printre aceștia se numără și o femeie. Francisc, care se află la conducerea Vaticanului de peste un an de zile, s-a declarat determinat să pună un final scandalurilor financiare care au făcut de rușine Biserica Catolică în ultimii ani.

„Administrarea economică cere onestitate și transparenţă”, le spunea papa reporterilor, la sfârșitul lunii mai, conform Wall Street Journal.

Din noul comitet director fac parte Juan Zarate, profesor la Harvard și expert în contra-terorism, care a lucrat în administraţia președintelui Bush; Marc Odendall, fost bancher franco-german, care administrează și consiliază organizaţii filantropice; Joseph Yuvaraj Pillay, fost director general al Autorităţii Monetare din Singapore; și Maria Bianca Farina, directoare a Poste Vita și Poste Assicura, grupul serviciilor poștale italiene.

 

Foto: Wikimedia

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.