Papa cere răspunsuri concrete la criza abuzurilor sexuale

178

Au trecut cinci ani de când Organizaţia Naţiunilor Unite a somat pentru prima dată Vaticanul să dea explicaţii detaliate cu privire la abuzurile sexuale și violenţele comise asupra copiilor în cadrul Bisericii Catolice. De atunci, scandalul doar a crescut în amploare și doar recent papa a cerut măsuri concrete pe acest subiect.

„În faţa flagelului abuzurilor sexuale comise de oamenii Bisericii asupra minorilor, m-am gândit să mă consult cu voi, patriarhi, cardinali, arhiepiscopi, episcopi, clerici superiori şi responsabili, pentru ca împreună (…) să putem asculta strigătul celor mici care cer dreptate”, a declarat papa Francisc în deschiderea unui summit de patru zile organizat la Vatican pe această temă.

Liderii bisericilor catolice din mai bine de 120 de ţări au participat la summit, unde s-a discutat pe baza unui document cu 21 de „puncte de reflecţie” care să reducă particularităţile fiecărei ţări la un numitor comun și să servească drept punct de pornire într-un proces care nu va fi nici pe departe simplu sau scurt.

Însă, după prima zi de lucru a devenit foarte clar că perspectivele episcopilor asupra abuzului sunt la fel de diverse ca ţările pe care le reprezintă, a declarat arhiepiscopul Mark Coleridge, din Australia. Se pare că episcopii din Africa și din Asia s-au arătat nemulţumiţi și de faptul că summitul se concentrează doar pe abuzul sexual când problema abuzului ar trebui abordată mai larg, pentru a fi incluse și munca forţată sau antrenarea copiilor pentru război.

Chiar și papa a încercat să domolească așteptările publice cu privire la acest summit, subliniind că există decalaje serioase între ţări în ce privește conștientizarea problemei și că mai întâi biserica ca întreg trebuie să ajungă la o înţelegere comună asupra problemei, pentru a putea da un răspuns unitar. Cu toate acestea, papa le-a atras episcopilor atenţia că „poporul lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu doar condamnări simple şi evidente, ci şi măsuri concrete şi eficiente”.

Diverse grupuri pentru sprijinirea victimelor care au avut ședinţe de lucru sau prezentări în cadrul summitului nu s-au declarat prea mulţumite de ce au auzit, unii luând în derâdere lista de 21 de puncte alcătuită de Vatican pentru această întâlnire. Însă acestea au fost impresiile doar după prima zi, în care s-a discutat mai mult despre responsabilizarea bisericilor și despre nevoia de pocăinţă și reformă. Urmează discuţii despre transparenţa bisericii, colaborarea cu forţele de ordine locale și alte teme similare.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.