Papa numește noul secretar de stat al Vaticanului

116

Papa Francisc l-a numit pe arhiepiscopul Pietro Parolin în funcţia de secretar de stat al Vaticanului în ceea ce a fost văzută drept cea mai importantă învestire în funcţie după alegerea Suveranului Pontif în luna martie, notează BBC.

Arhiepiscopul îl va înlocui pe cardinalul Tarcisio Bertone, care se pensionează. Bertone a fost amplu criticat în urma scandalului „Vatileaks" de anul trecut.

Ca secretar de stat, Parolin va fi liderul Curiei Romane (administraţia centrală a Bisericii Catolice) și prim-consilierul Papei.

Născut la 17 ianuarie 1955, Pietro Parolin a slujit până acum ca reprezentant al Sfântului Scaun în Venezuela, fiind numit acolo de Papa Benedict al XVI-lea în 2009. Înainte, începând din 2002, a fost subsecretar pentru relaţiile cu statele, cea mai înaltă poziţie în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun după secretarul de stat şi secretarul pentru relaţiile cu statele.

Potrivit catholica.ro, Parolin a fost „lancea Vaticanului în eforturile de aprobare şi implementare a Tratatului de Neproliferare Nucleară".

Arhiepiscopul va prelua funcţia de secretar de stat al Vaticanului la 15 octombrie, când Pontiful îl va prezenta echipei secretariatului de stat.