Vatican: „vindecare şi înnoire” pentru victimele abuzurilor

195

Vaticanul va lansa pe internet un centru online pentru sprijinirea victimelor abuzurilor sexuale şi pentru informarea episcopilor cu privire la modalităţi în care să prevină astfel de cazuri. Suveranul pontif intenţionează să privească această problemă „drept în faţă" şi să ia măsurile necesare pentru prevenirea unor astfel de abuzuri.

„Abuzul sexual comis de un preot este o infracţiune şi o folosire abuzivă a autorităţii spirituale", a declarat monseniorul Charles Scicluna, cu ocazia anunţării simpozionului „Spre vindecare şi înnoire". Simpozionul va fi organizat de Universitatea Gregoriană Pontificală şi va avea loc în perioada 6-9 februarie 2012. Scicluna a precizat că simpozionul vine ca un răspuns al Vaticanului la dorinţa a numeroşi episcopi catolici din întreaga lume, care vor să înţeleagă mai bine acest fenomen neplăcut şi să ştie exact cum trebuie să procedeze când se confruntă cu preoţi acuzaţi de abuzuri sexuale, informează oecumene.radiovaticana.org.

Centrul online de informare şi prevenire a abuzurilor sexuale va fi multilingv (engleză, germană, franceză, italiană şi spaniolă) şi, până în februarie 2012, activitatea acestui centru va fi promovată şi făcută cunoscută publicului prin comunicate de presă constante. „Centrul online va colabora cu instituţii medicale şi cu universităţi pentru a construi un răspuns constant pentru problemele legate de abuzurile sexuale", a declarat Peter Franzl, de la arhidioceza din Munchen.

„Dorim să-i ajutăm pe episcopii locali să elaboreze nişte ghiduri despre modul în care trebuie să se raporteze faţă de abuzatori şi să ne asigurăm că astfel de cazuri nu se mai repetă şi, mai important decât orice, să încercăm că ajutăm, pe cât posibil, la vindecarea rănilor victimelor", a declarat Hans Zollner, director al comitetului însărcinat cu pregătirea simpozionului din iarna viitoare.

Simpozionul „Spre vindecare şi înnoire" va însemna o analiză serioasă a cazurilor de pedofilie şi abuz sexual înregistrate în SUA şi Irlanda, şi va reuni nu doar episcopi, ci şi specialişti în psihologie, protecţia copilului, psihiatrie, sociologie, legislaţie bisericească şi drept.

Sheila Hollins, profesoară de psihiatrie la Universitatea Sf. George, din Londra, este una dintre specialiştii anunţaţi ca participanţi la simpozion. Hollins, care lucrează cu victimele abuzurilor sexuale comise de clerici catolici în Irlanda, a atras atenţia asupra faptului că „una dintre problemele majore întâmpinate în procesul vindecării şi înnoirii este simţământul victimelor că nu sunt ascultate". Victimele se confruntă cu o ruşine dublă: le este ruşine pentru că au fost abuzate şi le este ruşine pentru că au păstrat tăcerea asupra acestui fapt.

„Vrem ca oamenii să ştie că suntem serioşi în această problemă şi că noi credem că biserica trebuie să fie în centrul soluţiei", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi. El a precizat că simpozionul nu va fi o întâlnire pregătită în grabă, care va fi urmată de o carte cu temele prezentate, ci una pregătită timp de mai multe luni, cu vorbitori care au fost selectaţi cu mare atenţie.

Grupuri ale victimelor abuzurilor comise de preoţi catolici şi-au exprimat însă nemulţumirea în repetate rânduri şi au susţinut că nu au speranţe cu privire la vreo schimbare. Victimele atrag atenţia asupra faptului că episcopii cărora li se cere să îşi stabilească modalităţi clare şi ferme de acţiune în cazurile de abuz sexual sunt aceeaşi care, în trecut, au păstrat tăcerea asupra acestor cazuri, notează usatoday.com.

(Foto: lifesitenews.com)