Vaticanul, despre legalizarea căsătoriei homosexuale în Franţa

294

Decizia parlamentului francez de a legaliza căsătoriile homosexuale a provocat reacţii categorice. Pe străzile din Paris manifestaţiile pașnice s-au transformat în lupte de stradă, iar Biserica Catolică s-a declarat dezamăgită de această decizie.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi, a fost tranșant în declaraţiile sale: „Căsătoria între un bărbat şi o femeie este un principiu fundamental". El a mai adăugat că nu îl bucură deloc acest proiect al parlamentului francez și că „este un lucru bun ca fiecare copil să ştie ce înseamnă un tată sau o mamă", citează AFP.

Publicaţia Osservatore Romano l-a criticat dur pe premierul francez pentru că a susţinut puternic proiectul de lege, care este „o opţiune ideologică ce divizează, mai mult decât să ofere protecţie tuturor tipurilor de relaţii".

Publicaţia italiană are dreptate în ceea ce privește divizarea societăţii, având în vedere că, doar la câteva ore de la exprimarea votului în parlament, au avut loc ciocniri violente între protestatari și poliţie, la finalul unei manifestaţii paşnice a 3.500 de opozanţi ai căsătoriei între homosexuali. Parlamentul francez a legalizat marţi căsătoriile gay cu 331 de voturi pentru și 225 împotrivă, fără să ţină cont de opinia publică. În ianuarie, proiectul de lege a generat un protest uriaș, de peste 340.000 de participanţi după numărătoarea poliţiei, reprezentând una dintre cele mai mari demonstraţii publice din Franţa din ultimele decenii, conform CBS News.