Vaticanul îşi retrage reprezentantul din Republica Dominicană

13

Vaticanul l-a revocat din funcţie pe trimisul său în Republica Dominicană și a demarat o anchetă, după ce presa locală l-a acuzat că ar fi abuzat sexual mai mulţi copii.

Arhiepiscopul Jozef Wesolowski, prelat polonez de 65 de ani, care timp de şase ani a fost Nunţiu Apostolic în Santo Domingo, a fost acuzat de mass-media de abuz sexual asupra copiilor. Potrivit declaraţiilor purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, Wesolowski a fost înlăturat recent din postul pe care îl ocupa pentru a fi cercetat în vederea clarificării situaţiei sale, notează BBC.

Pe de altă parte, procurorul general al Republicii Dominicane, Francisco Domínguez Brito, a declarat că era de datoria lui să cerceteze dacă zvonurile în ceea ce priveşte abuzurile prelatului erau adevărate, deşi nu a primit reclamaţii oficiale.

Încă din primele momente care au urmat alegerii sale, Papa Francisc a promis că va lua măsuri împotriva abuzurilor sexuale, pentru că în felul acesta Biserica Catolică Romană să-şi poată păstra credibilitatea. Recent, a adoptat legi care se aplică atât preoţilor cât şi celor care lucrează la Vatican şi care sunt menite să elimine „delictele împotriva minorilor", delicte care includ prostituirea copiilor, violenţa sexuală, actele sexuale cu copii şi imagini obscene cu copii.