Vaticanul lansează un ghid de integritate pentru oamenii de afaceri

130

Consiliul Pontifical pentru Justiţie şi Pace a publicat recent un ghid practic pentru oamenii de afaceri, intitulat Vocation of the Business Leader: A Reflection. Acest ghid relativ scurt, de 30 de pagini (87 de paragrafe scurte), este rodul unui seminar care s-a desfăşurat în februarie 2011 – Caritas in Veritate: The Logic of Gift and the Meaning of Business.

Publicat într-un moment de „întuneric” al economiei globale, Biserica Catolică speră că principiile şi sfaturile din acest document vor ajuta liderii creştini „să restabilească încrederea, să inspire speranţă şi să păstreze lumina credinţei, care îi îndeamnă zilnic să urmărească binele”. Acestea sunt obiectivele declarate în prefaţa ghidului, scrisă de cardinalul Peter K. A. Turkson, conform Catholic Online.

Ghidul vizează un public format din oameni de afaceri, profesori, studenţi şi promovează ideea că există o „vocaţie”, de care oamenii de afaceri ar trebui să fie conştienţi, indiferent de specificul instituţiilor din care fac parte. Documentul este destinat să acopere domenii extinse de afaceri, de la cele de familie la corporaţii multinaţionale, de la cooperative la afaceri nonprofit, de la industrie la sistemul financiar-bancar.

Solid înrădăcinat în doctrina socială catolică, ghidul susţine principiile demnităţii umane şi ale binelui comun, prin promovarea unui câştig corect şi durabil şi prin distribuirea dreptă a bogăţiei, fără a uita de valoarea fundamentală a solidarităţii, în special pentru cei săraci şi vulnerabili.

Ghidul face referire mai puţin la problemele instituţionale şi la soluţiile optime pentru ele. Stilul este foarte personal şi încearcă să convingă oamenii de afaceri creştini să acţioneze cu integritate, pe principiul că justiţia socială începe în inima omului, care nu trebuie să ducă o viaţă „împărţită”.