Vaticanul oferă răspunsuri în premieră în problema abuzurilor

63

O comisie ONU a criticat aspru şi public Vaticanul, într-o înfăţişare publică istorică în care s-a discutat public problema abuzurilor copiilor de către clerici catolici, un scandal care trenează de mulţi ani asupra bisercii. Reprezentanţii ONU prezenţi la Geneva (Elveţia) au dorit să ştie de ce preoţii refuză ca dosarele celor vinovaţi să fie făcute publice, dar şi ce măsuri de prevenire a unor asemenea abuzuri au fost luate.

Chiar luna trecută, Biserica Catolică a refuzat o cerere formulată de Comitetul pentru Drepturile Copiilor al ONU, prin care comitetul dorea acces la datele celor care comiseseră abuzuri sexuale şi ale pedofililor.

La înfăţişarea de ieri, Vaticanul a insistat că sancţionarea preoţilor nu este în jurisdicţia bisericii, ci a autorităţilor locale. Cel mult, responsabilitatea asupra actelor comise de un preot cade în sarcina episcopului din zonă, nu a papei.

ONU însă a decis că, ţinând cont de rolul pe care Sfântul Scaun îl joacă în comunitatea internaţională, biserica trebuie să ia măsuri şi să aplice la literă „toleranţa zero" pe care o promovează.

Întrebările dure şi în speţă momentul în care Vaticanul trebuie să ofere răspunsuri şi să ia măsuri reale le-au dat speranţă reprezentanţilor victimelor care erau prezenţi şi a celor care au urmărit online discuţiile, informează AFP.

De altfel, victimele sunt încurajate şi de o altă măsură luată tot ieri de Vatican, şi anume publicarea a peste 6.000 de dosare, care se referă la abuzuri efectuate de 30 de preoţi din Arhidioceza Chicago, a treia cea mai mare arhidioceză din Statele Unite.

Comisia este alcătuită din experţi independenţi care provin nu doar din state membere ONU şi va formula recomandările pentru Vatican pe 5 februarie. Totuşi comisia nu are puterea de a sancţiona în vreun fel Vaticanul, ci doar rolul de a orienta pe drumul corect.