Vaticanul răspunde acuzaţiilor privind spălarea de bani

156

Vaticanul își justifică prezenţa pentru prima oară pe o listă a ţărilor suspectate de nereguli financiare și spălare de bani, alcătuită de autorităţile americane. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a explicat că este perfect normal ca Sfântul Scaun să fie inclus pe listă, deoarece autorităţile catolice au luat abia recent decizia să se conformeze standardelor internaţionale.

Lombardi a declarat că toate marile economii ale lumii – SUA, Japonia și chiar Italia – au fost identificate ca ţări care solicită „în mod primar atenţia" în privinţa spălării banilor. Iar această suspiciune este cu atât mai importantă cu cât este vorba de economii mari.

Purtătorul de cuvânt a mai precizat că Vaticanul a ajuns pe această listă după ce s-a integrat într-un proces de evaluare europeană, în încercarea de a se conforma standardelor internaţionale privind spălarea banilor. Vaticanul a adoptat în 2010 o lege care încrimina spălarea banilor, ale cărei rezultate urmează să fie evaluate de autorităţile competente în luna iulie a acestui an. Sfântul Scaun a ratificat totodată și trei tratate importante ale ONU privind combaterea criminalităţii financiare.

Departamentul de Stat american nu a precizat de ce a inclus Vaticanul în raportul său privind Strategia de Control Internaţional al Narcoticelor.

Sudanul de Sud, care și-a dobândit independenţa naţională în 2011 este de asemenea inclus în lista celor 68 de ţări cu probleme semnalate de raport.