Biserica Prezbiteriană a decis hirotonirea slujbașilor gay

183

După 33 de ani de dezbateri, Biserica Prezbiteriană a decis săptămâna aceasta să hirotonească clerici gay, de la pastori la prezbiteri și diaconi ai bisericii. Este cea mai nouă schimbare a unei biserici protestante majore din America faţă de homosexuali și lesbiene.

Modificarea constituţiei bisericii a fost propusă votului anul trecut, la adunarea generală a prezbiterienilor, însă era nevoie de aprobarea venită din partea majorităţii celor 173 de prezbiterii, formele regionale de organizare. Ultimul dintre cele 87 de voturi necesare a fost obţinut marţi seară, 10 mai. Împotriva deciziei au votat alte 62 de organizaţii. Votul va continua până pe 10 iulie, dată de la care schimbarea va intra în vigoare.

Pentru ca persoanele gay să fie hirotonite, manualul comunităţii a fost ajustat, eliminându-se condiţia care cerea pretendentului la o slujbă în biserică, să trăiască „fidel legământului căsniciei între un bărbat și o femeie sau în castitate dacă este celibatar". În noua formulare, textul cere slujbașilor să „se supună cu bucurie domniei lui Iisus Christos în toate aspectele vieţii."

Disputele au fost aprinse la ultimele 3 voturi pe această temă, începând cu 1998, ultimul fiind în 2009. De data aceasta, schimbarea au adus-o 19 prezbiterii care au votat în favoarea moţiunii. Justificările pe care acestea le-au adus au fost schimbările de percepţie din societatea civilă americană și tensiunile și uzura date de dezbateri în sine, care au obosit biserica. Un argument cu greutate este dat însă de despărţirea unor comunităţi conservatoare de organizaţia regională, gest care a răsturnat votul în anumite prezbiterii.

Rev. Gradye Parsons, cel mai înalt oficial al bisericii, a declarat că „avem discuţiile astea de 33 de ani, iar acum s-a considerat că e cazul să luăm o decizie diferită. Unii vor sărbători ziua, pentru că au așteptat-o și au făcut eforturi pentru asta timp îndelungat, iar alţii vor plânge pentru că vor considera că este o înţelegere complet diferită a Scripturii decât au avut până acum."

Rev. Heidi Vardeman, purtătoare de cuvânt a grupului pro-gay din biserică, numit More Light Presbyterians, a spus că „în sfârșit, biserica a văzut că era pe un drum greșit și se va pocăi, adică, literal, se va întoarce." „E o zi de excepţie", a apreciat și Sylvia Thorson-Smith, conducător de comunitate și promotoare a drepturilor persoanelor gay în biserică, care a anunţat că va da o petrecere în cinstea schimbării.

La polul opus, dintre cele 11.000 de comunităţi locale, 100 de comunităţi puternice s-au desprins de Biserica Prezbiteriană înaintea votului. Iar un nucleu larg de comunităţi conservatoare au decis ca pentru moment să rămână în cadrul bisericii. Paul Detterman, directorul executiv al alianţei prezbiterienilor conservatori, Presbyterians for Renewal, a spus că „vedem chestiunea ca pe un fel de criză a conștiinţei. Cartea despre care spunem că e sfântă afirmă un lucru, iar biserica merge pe o cale diferită." El se teme că la adunarea generală din 2012, biserica va face și pasul următor, acela al binecuvântării căsătoriilor gay.

Decizia bisericii generale nu impune hirotonirea persoanelor gay, ci doar o permite. În ciuda deciziei, unele comunităţi au anunţat că vor merge mai departe pe vechiul regulament, cum este Highland Park Presbyterian Church din Dallas, care a decis să ceară celor 5.000 de membri ai săi un vot general pentru căsătoria tradiţională între un bărbat și o femeie. „Deși această schimbare ne afectează profund, nu ne schimbă", scriu pastorul și comitetul bisericii într-un document oficial. „Avem libertatea și responsabilitatea de a continua să susţinem standardele biblice pentru slujbașii bisericii."

Întreaga Biserică Prezbiteriană numără peste 2,1 milioane de membri și este cea mai nouă biserică majoră din America ce face această schimbare spre acceptarea hirotonirii persoanelor gay. În 2009, modificarea constituţiei a fost făcut de Biserica Evanghelică Luterană, iar în 2003, de către Biserica Episcopală. În schimb, United Church of Christ a luat această decizie încă din 1972, iar recent a fost de acord și cu căsătoriile gay.

Prezbiterienii au pierdut jumătate din numărul de membri în ultimii 50 de ani datorită schimbărilor teologice. Editorul emerit al unei publicaţii prezbiteriene conservatoare, Rev. Parker Williamson, a pus punctul pe i cu privire la identitatea bisericii sale: „Atunci când o biserică se depărtează de poziţia ei mărturisit biblică, credincioșii ei nu pot să nu se întrebe: biserica aceasta, de fapt, pentru ce există?"