Papa avertizează creștinii să nu se complacă într-un „trai comod”

114

Papa Francisc a avertizat împotriva „gentrificării" inimii creștinilor, ca o consecinţă a unui trai confortabil, notează Catholic News Service.

Suveranul Pontif a făcut aceste afirmaţii în omilia pe care a ţinut-o în Piaţa Sfântul Petru, pe 12 mai, când a canonizat primul sfânt columbian, o călugăriţă mexicană și 800 de martiri italieni din secolul XV.

Papa a reclamat că „o viaţă confortabilă, în bunăstare, poate face mult rău" și că „gentrificarea inimii ne paralizează". Liderul Bisericii Catolice voia să spună prin aceasta că „nu trebuie să ne retragem în noi înșine, în propriile noastre probleme, în propriile noastre idei și interese, în această lume mică ce ne-a făcut atât de mult rău", ci să împărtășească iubirea lui Dumnezeu cu cei aflaţi în nevoie, prin „gesturi de afecţiune delicată și iubire sinceră".

„Gentrificarea" la care făcea referire Suveranul Pontif este un concept împrumutat din sociologie și descrie procesul de transformare a unei zone urbane îmbătrânite într-un cartier pentru populaţie mai potentă financiar, cu un anumit statut social și strămutarea vechilor rezidenţi săraci.