Bloggerii catolici pornesc cruciada împotriva necredinţei din biserică

10

O serie întreagă de demersuri în zona online atrage atenţia asupra situaţiei din biserica catolică. Mesajul internauţilor catolici este acela că biserica lor nu e îndeajuns de catolică.

În arhidioceza din Boston enoriașii cercetează influenţele marxiste asupra unui cardinal. Alţii scormonesc dosarele de sponsorizare în care agenţii catolice sprijină politicieni pro-avort. Un post tv pe internet denunţă călugăriţe, preoţi sau episcopi trădători. Cu toţii sunt etichetaţi ca „piraţii bisericii", care o deturnează de la cursul ei. Intenţia internauţilor prin demascarea lor nu este de a-i elimina pe cei incompatibili, ci, afirmă ei, de a se ruga pentru cei în cauză, de a atrage atenţia asupra riscurilor și a urmărilor, de a-i feri pe alţii în urmarea exemplului.

„Nu vânăm vrăjitoare, ci acţionăm asemeni unui doctor care extirpă un cancer", afirmă Michael Voris de la RealCatholicTV.com și St. Michael's Media. „Punem reflectorul pe cei care sunt catolici dar nu-și trăiesc credinţa."

John Allen, analist pentru National Catholic Reporter denunţă tendinţa ca pe un „talibanism catolic", însă atrage atenţia că în astfel de demersuri și conservatorii și liberalii își găsesc cu ușurinţă locul. În timp ce unii denunţă delăsarea bisericii, alţii o acuză de control dictatorial. În același timp se plusează acţiunile catolice în care biserica ia poziţie, cum ar fi arhiepiscopul John Nienstedt de la St. Paul din Minneapolis care a refuzat dreptul de a participa la Eucharistie unui grup de promotori ai homosexualităţii.

Criticii îi acuză pe bloggeri de interese politice, și nu teologice. Totuși, bloggerii insistă că acţiunile lor au ca punct de plecare și inspiraţie învăţăturile bisericii. Oficialii caută să ţină ritmul cu laicii, prin organizarea unor conferinţe media pe subiect, ultima fiind la Vatican luna aceasta. În SUA episcopii au cerut credincioșilor să dea dovadă de milă și har creștin în spaţiul online.