Cât costă (și pe cine) Catedrala Mânturii Neamului

248

În fiecare an, credincioși ortodocși din toată ţara vin la București pentru a participa la tradiţionalul pelerinaj de Florii. Anul acesta, punctul de pornire a fost șantierul de lângă Casa Poporului, unde va fi ridicată Catedrala Mântuirii Neamului – prilej suficient pentru ca jurnaliștii să readucă în discuţie costurile edificiului.

„Până în prezent, totalul cheltuielilor însumează până în 30 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspre Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova", a declarat, pentru Adevărul, purtătorul de cuvânt al BOR, părintele Constantin Stoica.

Costul estimat pentru clădirea „la roșu" (adică fără finisaje) ajungea, în anul 2010, la 100 de milioane de Euro (cu TVA inclus). Între timp, aduce la cunoștinţă părintele Stoica, negociatorii din partea BOR au reușit o reducere de 20% a costurilor.

Nemulţumirile vocalizate de mulţi critici ai proiectului se centrează pe banii pe care statul îi alocă de la buget pentru această construcţie. Reprezentanţii BOR spun însă că au returnat deja, prin impozitele şi contribuţiile sociale plătite pentru angajaţii de pe şantierul catedralei, o bună parte din banii daţi de stat. Suma acestor taxe a ajuns, pentru perioada ianuarie 2010 – ianuarie 2013, la aproximativ 35 de milioane de lei.