Catedrala de Cristal a intrat în faliment

941

Catedrala de Cristal, una dintre cele mai cunoscute megabiserici americane a depus actele pentru protecţia legii falimentului. Fenomenul de intrare în faliment a bisericilor a căpătat amploare în ultima vreme, prin scăderea numărului de membri, diminuarea donaţiilor sau cheltuieli nejustificate ale instituţiilor.

    Catedrala de Cristal din California, o biserică activă din 1977 a anunţat ieri depunerea dosarului prin care cere protecţia legii falimentului în faţa creditorilor. Gestul a venit în urma respingerii de către creditori a moratorului privind reeșalonarea plăţilor.

    Alături de sute alte biserici americane aflate în aceeași situaţie, Catedrala de Cristal este cel mai nou caz și, în același timp, cel mai de impact. „Am fost prima biserică din America ce a transmis la televizor slujbele săptămânale", își amintește Dr. Robert Schuller, liderul bisericii, estimând actualmente o audienţă de 20.000.000 de telespectatori. Biserica este cea mai mare clădire din lume realizată din sticlă, având datorii de zeci de milioane de dolari, majoritatea către staţii de televiziune.

    Deși bisericile sunt favoritele instituţiilor de creditare, pentru că se bazează pe venituri constante din partea credincioșilor, ele nu sunt scutite de crize financiare. În anul 2008 Evangelical Christian Credit Union, instituţie specializată în creditarea bisericilor, pusese lacătul pe doar 2 biserici în 45 de ani. În următorul an și jumătate avea deschise 10 dosare.

    Un caz tipic este al unei biserici veche de 125 de ani, Mount Calvary Missionary Baptist Church, din Jacksonville. Oficialii bisericii au făcut un credit de 2.6 milioane de dolari, având din partea membrilor o asigurare de numai 1 milion de dolari. După o vreme, un sfert dintre membri au părăsit biserica. A urmat falimentul.

    Un alt motiv e dat de cheltuielile nejustificate de personal sau planuri de dezvoltare nesustenabile. Vicepreședintele American Investors Group surprinde hiba sistemului bisericesc „Au fost foarte multe biserici care au pornit la drum cu ideea „construiește că banii vin pe urmă". Intenţiile erau deosebite, însă nu erau susţinute de un plan de afaceri adecvat și o sursă de venit."

Lumea catolică

    În lumea catolică se numără deja mai multe biserici care au apelat la legea falimentului. Motivaţia este însă alta, au fost date în judecată de membrii lor. Victimele abuzurilor au cerut compensaţii atât de mari și de multe încât unele parohii s-au văzut în incapacitate de plată.

    Luna trecută, scrie Bloomberg, reclamanţii Diocezei Catolice Wilmington au respins oferta acesteia de a primi compensare de 75.000 de dolari pentru fiecare victima de abuz. Dioceza devenea anul trecut prima din cele 6 americane care urmau să depună actele de faliment.

Lumea protestantă

    Cel mai recent caz de pierderi financiare într-o biserică protestantă a avut loc weekendul acesta. Helsingin Sanomat, liderul de piaţă din presa finlandeză scrie că 18.000 de oameni au părăsit biserica luterană ca reacţie la poziţia anti-gay a bisericii naţionale.

    Într-o dispută televizată reprezentanţii bisericii au criticat căsătoriile între persoane gay și dreptul acestora de a adopta copii. Un site a fost creat imediat pentru a aduna cereri de retragere din biserica. În decurs de câteva zile numărul persoanelor ce și-au exprimat dorinţa de a părăsi biserica a ajuns la 18.000. Exodul de membri va aduce bisericii pierderi estimate la peste 2 milioane de euro.

Lumea ortodoxă

    Ziarul Adevărul prezenta duminică și luni un dosar întreg sub titlul „Biserica face profit pe timp de criză", menţionând că în plină criză financiară BOR a reușit performanţa de a încasa mai mulţi bani decât atunci când economia era pe plus. Se știe că BOR primește 80% din banii alocaţi de guvern tuturor cultelor.

    Totuși, o mare povară pentru biserica din România rămâne construirea Catedralei Mântuirii Neamului. Luna trecută Patriarhia a dat un comunicat, citat de Mediafax, în care sublinia că banii pentru construirea Catedralei Neamului vor fi obţinuţi nu de la stat, ci printr-o linie de creditare, urmând ca sumele să fie acoperite din donaţiile credincioșilor. Pe Facebook sunt deja peste 26.000 de persoane care au afirmat că „nu e momentul” pentru construirea catedralei.