Catolicii din București pot primi indulgenţe plenare

45

Potrivit unei hotărâri a arhiepiscopului, mitropolit romano-catolic de București IPS Ioan Robu, toţi credincioșii catolici care vor participa la liturghiile de sărbători pe perioada Anului Credinţei (11 octombrie 2012 – 24 noiembrie 2013) vor primi indulgenţe plenare, informează ARCB.ro.

„Ca normă generală, pentru a beneficia de roadele indulgenţei plenare, credincioşii trebuie să fie spovediţi, să primească Sf. Împărtăşanie şi să se roage după intenţia Sf. Părinte. Indulgenţele plenare care au ca rod ispăşirea pedepselor temporale pentru păcatele deja iertate, se pot aplica fie pentru propria persoană, fie pentru sufletele din purgator", se specifică într-o scrisoare circulară din 26 noiembrie 2012, adresată preoţilor Arhidiecezei de Bucureşti.

Practica acordării de indulgenţe are puternice rădăcini medievale. Spre deosebire însă de acele indulgenţe, indulgenţele de astăzi nu mai sunt legate de contribuţii bănești.

La 31 octombrie 1517, Martin Luther a început să-și apere Cele 95 de teze, în care erau criticate și indulgenţele, lucru care este considerat începutul Reformei sau măcar unul din momentele cele mai importante. Însă critici referitoare la indulgenţe apar încă înainte de Luther (nu numai împotriva abuzurilor practicii indulgenţelor, ci și împotriva teologiei lor). Printre critici se numără John Wycliffe, Jan Hus, Johannes Ruchrath von Wesel, Pedro Martínez de Osma.