Staulul cu gratii

La fiecare sfârşit de an, o cenzură ocultă trece sub tăcere adevăratele semnificaţii ale evenimentului care a împărţit istoria în două: naşterea lui Iisus. Sub haina de sărbătoare a Crăciunului, celebrarea naşterii Pruncului s-a metamorfozat cultural într-o vacanţă de voie bună. S-a păstrat motivul religios, dar s-a pierdut înţelesul spiritual.

Ieslea, semnul umilinţei care (ne) înalţă

„Iată semnul după care-L veţi cunoaște: veţi găsi un prunc înfășat în scutece și culcat într-o iesle” (Luca 2:12).

Antonimul iubirii nu este ura

De-a lungul secolelor, sacrificiul lui Dumnezeu-Fiul și planul divin al salvării omului au creat mai multe dileme și crize și au ridicat mai multe întrebări decât ne-am putea imagina. Iar răspunsurile oferite au dezvăluit mai multe implicaţii ale crucii (și ale istoriei trăite înainte și după ea) decât ne-am obișnuit să credem că există, fie...

Nașterea lui Iisus, „cea mai frumoasă poveste a lumii”

Nașterea lui Iisus oferă sens și speranţă tuturor poveștilor despre noi și despre lumea în care trăim. În mănunchiul naraţiunilor care au fost imaginate și povestite vreodată, ea rămâne „cea mai frumoasă poveste a lumii”. 

Pruncul din iesle și misiunea de salvare a lumii

Nașterea lui Iisus Hristos este amintită în special în perioada Crăciunului, dar întrebarea rămâne: de ce nașterea unui copil, care a avut loc cu aproape 2000 de ani în urmă, este atât de importantă?

De ce am crede că Iisus este și divin, și uman?

Ar putea exista vreun plan mai mare, mai cuprinzător sau mai eficient pentru salvarea fiinţelor umane căzute decât cel conceput și oferit în persoana Domnului Iisus Hristos?

Ce a spus Iisus despre El Însuși

Foarte mult timp s-a consumat cu dezbaterea tainelor pe care le presupune întruparea. Aproape toată lumea crede că Iisus a fost și este Dumnezeu. Dar cum rămâne cu natura Lui umană? În ce măsură a fost și om? Era El la fel ca noi sau nu? Răspunsul nostru pare să depindă de modul în care...

Astăzi S-a născut Hristos… De ce?

Câteodată suntem atât de absorbiţi de frumoasele noastre tradiţii de Crăciun, încât nici nu realizăm că iubirea noastră le urâţește.

Cuvintele unui colind, modificate de o școală britanică pentru a face Crăciunul „incluziv”

O mamă britanică a protestat împotriva a ceea ce numește sacrificarea „credinţei și tradiţiei creștine”, după ce directorul școlii în care învaţă copiii ei a decis modificarea versurilor unui colind cunoscut, „Away in a Manger”(Departe-ntr-o iesle). Școala a organizat un moment de celebrare a Crăciunului, la care părinţii nu au avut acces, iar versurile colindului...

Sărbătorile, când nu ţi-e bine

Zilele din decembrie care încep cu cifra 2, adică de la 20 încolo, sunt ca un trenuleţ cu baterii, pe un circuit închis. Trec, cu clipocit de leduri, ca niște vagonașe încărcate cu emoţii despre trecut, despre viitor și despre prezent, cu nostalgie și cu regret, cu încântare și cu teamă și îngrijorare. Un amestec...

Plânsul pruncului Iisus

Se spune că boala psihică de care Friedrich Nietzsche a suferit timp de 11 ani înainte să moară s-ar fi declanșat atunci când filosoful a văzut suferinţa unui cal biciuit de stăpân. Priveliștea crudă l-a făcut pe Nietzsche să fugă de îndată spre cal și să își pună braţele în jurul gâtului lui ca să...

Cadoul perfect de Crăciun

Să faci lucrurile așa cum ești obișnuit de-o viaţă este cea mai la îndemână alegere. Mi-am dat seama de asta în preziua aniversării mele, când mi-a fost limpede că întroienirea în același model de a sărbători își pierde – treptat, dar sigur – gustul.

Secularizarea Crăciunului

Deși sărbătoarea Crăciunului nu este de sorginte biblică și nu exista în timpurile bisericii primare, majoritatea creștinilor din toată lumea o ţin ca aducere-aminte a miracolului nașterii lui Iisus Hristos. Însă relevanţa religioasă a sărbătorii este în scădere în lumea occidentală, pe măsură ce numărul celor care aparţin unei biserici scade, iar analfabetismul biblic crește.

Ce să le spui copiilor despre Moș Crăciun

Nu sunt sigură dacă a existat vreun moment în care să cred că Moș Crăciun există cu adevărat și, oricum, nu m-am intersectat direct niciodată cu el, în timpul copilăriei mele. Dar știu că m-am întrebat, privind pozele de la serbările de Crăciun ale fraţilor mei, dacă vreunul dintre copiii care surâdeau fotografului din braţele...

Înainte să moară, un bătrânel i-a lăsat vecinei lui cadouri cât pentru 14 Crăciunuri

O bătaie în ușă e tot ce au auzit din partea vecinilor, înainte de a fi emoţionaţi până la lacrimi de ceea ce aveau să afle. Au deschis și au văzut-o în prag pe fiica vecinului lor, cu mâna încleștată pe un sac mare și negru. „Am crezut că mă roagă să scot eu gunoiul...

Cel mai îndrăgit colind aniversează două secole

În 1818, în ajunul Crăciunului, răsunau pentru prima dată acordurile colindului „Stille Nacht” („Silent Night”, în engleză) într-o biserică din orășelul austriac Oberndorf. Nici auditoriul, nici compozitorii colindului nu și-ar fi putut imagina cât de iubit va fi acest colind, care urma să se răspândească pretutindeni în lume.

Sfaturi de la cercetători pentru a nu te îngrășa de Crăciun

Cercetători de la Universitatea din Birmingham și de la Universitatea Loughborough au derulat primul studiu în care a fost testată o strategie de prevenire a creșterii în greutate în preajma sărbătorilor de iarnă, când toată lumea tinde să își satisfacă poftele culinare.

Război pentru Crăciun la Casa Albă

Cu ocazia Crăciunului, războiul cultural din America s-a mutat zilele acestea pe scena religioasă, una preferată de președintele american Donald Trump, pentru animarea periodică a bazei sale electorale, evanghelicii albi.

Un Crăciun cu sens

Crăciunul este o cheltuială financiară și, în același timp, o cheltuială sufletească. Şi în vremuri de criză chiar, sezonul cheltuielilor durează mai mult decât sărbătoarea propriu-zisă.

Născut la Betleem, adoptat de Hollywood

Născut de o fecioară, crescut în condiţii umile cu o demnitate fenomenală, sărac întreaga viaţă, dar dorit ca împărat de mii de oameni, vestit pentru vindecarea bolnavilor şi învierea morţilor, ţinta conspiraţiilor celor mai înalţi oficiali, ucis prin răstignire şi înviat după trei zile - Iisus Christos stă în centrul celui mai fabulos scenariu căzut...

În culisele binelui înfăptuit de Crăciun

Sărbătorile sunt un timp al dărniciei, în care cei uitaţi de lume se întâlnesc cu cei care vor să uite că există tristeţe și, din coexistenţa celor două nevoi, se naște un bine.